top of page

Acerca de

Filosofin och strategin bakom!

Här diskuterar och förklarar jag min filosofi och strategi på börsen!

Att investera på börsen var aldrig aktuellt under min uppväxt. Det var för mig något som väldigt rika människor i New York gjorde och något som jag bara sett på film. Jag trodde att allt handlade om att investera med enorma summor pengar samtidigt som man tar stora risker, antingen blir man stenrik eller så förlorar man allt. Detta var i alla fall vad jag trodde fram till för något år sedan då en helt ny värld öppnade sig för mig. 

 

Min broder Jesper hade blivit väldigt intresserad av börsen och började diskutera det med mig. Till en början var jag inte så intresserad, men efter en hel del diskussion så var jag övertygad om att det var något jag behövde testa och samtidigt lära mig mer om. Sedan dess har jag läst en hel del om hur börsen fungerar samtidigt som jag lärt mig genom att själv investera. Mina huvudsakliga kunskapskällor omfattar Internet, sociala medier och bolagsrapporter. 

 

När jag började investera så tog jag det väldigt stilla för att lära mig hur allt fungerade och för att inte riskera för mycket. Istället för att entusiastiskt slänga mig ut i en okänd värld, så kröp jag försiktigt fram med ena benet kvar på fastlandet. Detta stillsamma och försiktiga arbetssätt har från start genomsyrat min strategi på börsen. Lugnt och försiktigt!

När jag väl kom förbi nybörjarstadiet och började investera med lite större summor, så behövde jag specificera min börsstrategi för att inte riskera att jag faller i för många fallgropar. Jag bestämde mig därför för att fortsätta på det lugna och försiktiga spåret. Med detta i åtanke så upptäckte jag att det fanns många fina stora värdebolag som genererat fina resultat under många år. Dessa fastnade jag lite extra för.

Bolag som funnits länge och som visar på styrka genom stabil ökning av vinst och omsättning, är något som jag gillar. Känslan av att veta att mina pengar ligger stabilt i ett bolag som vet vad dem gör och som har fin historik i ryggen visar återigen att jag är försiktig och stillsam. Bolag som avkastar efter börsens årliga index är exempelvis något som jag blir nöjd över. 

Det finns mycket forskning och historik som visar att väldigt få människor lyckas slå index över flera års tid. Istället är det många som chansar för hårt och som förlorar stora pengar på börsen. Jag väljer därför att nöja mig med att ligga på index, förutsatt att jag kan göra det under lång tid. På detta sätt ökar effekten av portföljen tack vare fenomenet "ränta på ränta". Då jag fokuserar på stora bolag med fin historik och fina siffror, så minimerar jag även riskerna att jag blir av med mina pengar. 

 

Självklart hade man kunnat handla i enbart indexfonder med denna strategin, men jag tycker samtidigt att det är väldigt kul och intressant med ekonomi. Genom att handla med aktier så får man ta del av så mycket mer, samtidigt som jag själv kan avgöra hur stor plats en specifik aktie ska ta i min portfölj. Inte nog med det så får jag själv styra över pengarna som delas ut från utdelningsaktier. Det blir så mycket roligare om man får bestämma själv, än om man ska betala någon annan för att göra det åt en. 

 

En vision som jag har är att jag ska ha en portfölj som arbetar av sig själv under många år, för att sedan ge mig en större trygghet i livet när jag skaffar familj eller blir gammal. En förhoppning är att jag ska kunna arbeta mindre och istället låta börsen betala en del av min livsstil. Genom att jag månadssparar samtidigt som portföljen följer index år ut och år in, så räknar jag med att jag når min vision.

Generellt sett så händer det väldigt lite i dessa stora bolag som jag förespråkar, vilket kan vara lite segt när man egentligen bara vill grotta ner sig i börsen. Därför har jag valt att plocka in några få bolag som går emot min huvudsakliga strategi. Dessa kan vara förhoppning eller tillväxtbolag där det kan svänga ordentligt. Dessa har stor potential att både lyckas och misslyckas, vilket är väldigt roligt att hänga med på. Däremot vill jag fortfarande kunna sova gott om natten utan att oroa mig för att gå i personlig konkurs, och av den anledningen utgör denna typen av bolag en väldigt liten andel av min portfölj. 

Istället för att leta guldklimpar eller hoppas att "plötsligt händer det", så går min strategi ut på att jag ska månadsspara i stora och stabila bolag under en väldigt lång tid. Genom att dessa fortsätter att avkasta utefter index så bygger det vidare på min portfölj exponentiellt. Tålamod och en principfast strategi är vad som kommer leda mig till mina visioner. 

 

Jag gick in i börsen med stor försiktighet och okunskap. Tog det lugnt och försiktigt för att försöka lära mig hur allt fungerar. Nu har jag samlat på mig en hel del ny kunskap men min metod har bara blivit tydligare... lugnt och försiktigt. Tålamod och säkerhet på börsen är mer gynnsamt än en aktiv och hetsig strategi.  

 

"The stock market is designed to transfer money from the active to the patient"

-Warren Buffet

bottom of page