Jesper Andersson
Varför minska på risken i en dålig marknad när möjligheterna bara blir större?
Vi har alla hört det. "Sprid riskerna", "Diversifiering", "Köp stabila bolag när det blåser snålt"... Och så vidare. Klyschor! Men klyschor är inte klyschor om det inte hade funnits någon form av sanning i dem. Och i en dålig marknad så blir dessa budskap extremt tydliga och hörs ständigt i media, på forum och på bloggar. Det går knappast att isolera sig från de här odödliga spartipsen. Någonstans är det bra då det ligger något i dem. Men dagens blogginlägg syftar till att nyansera risktagandet en aning. Är alltid stabila bolag vägen framåt att gå i en nedåtgående marknad?
Som bekant så kommer börsen från en tid av många år där tillväxt har premierats starkt. Att många värderingar därefter har sjunkit ihop som korthus är inte speciellt konstigt. När det skakar i världen och i ekonomin så är det att anse att det blir allt viktigare med "pengarna på bordet" redan idag. Bolag som ska tjäna sina pengar först om tre år tappar plötsligt i attraktion. Dels försvåras finansiering avsevärt i en riskaversiv marknad, dels uppbådas en uppsjö av risker kopplat till just detta som samtliga kan ha avsevärd negativ påverkan på utvecklingen och förmågan att tjäna de där pengarna så småningom.
Att förhoppningsbolag som inte har bevisat någon omsättning imploderar i sina värderingar är inte svårt att förstå av nämnda anledningar. Likaså bolag som jagat större omsättning utan att bevisa lönsamhet. Ha, inte ens de stabilaste bolagen, med de stabilaste kassaflödena och stabilaste utdelningarna går obemärkta förbi utan att få sig en rejäl släng av hederlig börsfrossa.
Trots dagliga nyheter om skenande matpriser, stigande energipriser, rasande inflation, risk för stagflation och en viss tvetydighet i hur allt ska hanteras så går världen vidare. Tiden stannar inte. Även om det är en dyster tid som utmålas och som ingen egentligen har en aning om när den slutar (i sommar, om ett år, om två år?) så gäller det att komma ihåg en sak: stora möjligheter skapas här på löpande band.
När riskerna med börsen ökar så tenderar även viljan att investera sina pengar på börsen att försvinna likt en droppe vatten i Sahara. Med lite intresse och tid så vill jag hävda att det går att göra riktigt intressanta affärer för den som är långsiktig. Och då handlar det inte enbart om att köpa de här stabila, högkvalitativa bolagen som gått ner rejält i pris. De kommer ge, allt annat lika, en fantastisk avkastning den dagen det vänder plus en kontinuerligt kassaflöde i form utav utdelningar. Detta till en rabatt kontra riskerna som tas i att köpa dessa bolag.
Men jag vill ta det ett steg längre. Jag vill hävda att det finns ännu intressantare bolag att placera sina pengar i. Dessa är snabbväxarna som redan är lönsamma, alternativt är lönsamma inom en inte oförutsebar framtid. Ja, det kräver ett större risktagande och ja, det förutsätter att man lägger ner mer tid på att förankra att dessa risker inte är så stora som de prissätts som. Kort sagt: det gället att säkerställa bolagets överlevnad och leverans. Här går det att finna guldkorn som fortfarande har mycket ogjort och som har större mark att springa på. Skillnaden mellan de större bolagen på börserna är att dessa generellt slaktas än mer i sina värderingar då likviditeten generellt är sämre. Detta trots att deras rapporter visar allt annat än att bolaget stannar av. Det går alltså att köpa mer förankrad, stor potential för en billigare peng.
Det går såklart att invända mot detta på en mängd sätt och det finns gott om exempel på snabbväxare som sedan visat sig få det tufft när förutsättningarna i omvärlden förändrats. Dels sett till sina värderingar, men också sett till sina affärsmodeller eller tillväxtplaner. De tydligaste exemplen jag själv kan rada upp på rak arm är Desenio som sjunkit som en sten, Readly, Lohilo (som bekant återfinns i min portfölj sedan några månader tillbaka) samt även Paradox (som jag skulle älska att äga om det fortfarande inte var så satans dyrt). Men där finns också de snabbväxare som knappast visat prov på att stagnera men som ändå fått se sina börsvärden gå ner rejält och där kanske Evolution är det tydligaste exemplet. Visst, där finns politiska risker men resultatet talar för sig självt. Även investmentbolaget Fastator har värderingsmässigt gått ner sig rejält utan att några större farhågor i deras verksamhet uppdagats.
Och det finns mer bolag på de mindre listorna som gått samma utveckling tillmötes, men som kanske har ännu bättre möjligheter framgent att bidra till en hög, ihållande avkastning för den som är villig att läsa på och ta risken. Med värderingar som har kommit ner och blivit riktigt attraktiva så finns bara där skäl till ta sig en extra titt på dessa listor. I takt med att investerare flyr bolag som presterar bra vars aktier lider av sämre handel så kan rörelserna bli stora. Det finns tillfällen då detta bör nyttjas. Dessutom faller många under analytikernas radar och i tillfällen som dessa så går det verkligen att hitta underprissatta guldkorn utan att marknaden vet om det. Är det någon gång som man verkligen kan ge sig chansen att slå index på riktigt så är det genom att leta efter dessa bolag utan att marknaden uppdagat dess storhet, alternativt flytt det genom stora utförsäljningar.
Det ena behöver såklart inte utesluta det andra och jag är ärligt talat varken för eller emot den ena eller andra skolan gällande vad det är man bäst placerar sina pengar i rådande läge. Det finns också såklart enormt mycket mer som bör tas med i analysen. Hur gör insiders? Köper fonder? Hur tolkas nyhetsflödena?
Vart min strategi själv står för någonstans är tydligt och varför jag gjort det valet jag gjort. Men tankesättet om att, i ett läge där värderingar är rimliga och billiga sett till bolagens verksamheter, dra ner på riskerna är något som enligt mig blir motsägelsefullt. Är det någon gång som det ska ösas på med risk som man kan hantera så är det nu. Dessa köp kan potentiellt visa sig vara enormt värdefulla om några år. Detta även om kurserna skulle falla ännu mer under en ettårsperiod. Att köpa nu och bli långsiktig på riktigt (till skillnad mot jojo-kurserna de senaste två åren) och följa de resor som dessa bolag är inne på är en möjlighet som inte ska förkastas. Detta varken om bolaget är stabilt och etablerat eller snabbväxande med skral lönsamhet men på rejäl uppgång. Dels för resan och lärandet, dels för den ekonomiska potentialen.
I ett läge där alltfler flyr risker är det läge att omfamna den!
Det är i alla fall möjligheter jag själv planerar att ta vara på!
Tills nästa inlägg, ha dé!
/Jeppe