top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Vad kul det kommer bli att köpa aktier framöver!

Ja, men är det inte precis vad det kommer att bli? Värderingarna blir bara lägre och lägre, och potentialen blir därmed bara större och större. Idag får man mer bolag för pengarna (i vissa fall också mindre värde) men på det stora hela så är spelplanen i mitt tycke enormt mycket mer attraktiv än vad den var över hela 2020 och 2021. Det kanske blir ännu mer nedgångar och oroligheter, men personligen så står och faller inte min ekonomi med hur börskurserna går. Och efter att ha gått i ett rejält snedsteg i Spiffbet (kursmässigt) så känns det verkligen kolugnt när värderingarna faller.


Vid horisonten målas just nu framtiden mörk. Det är energikris som alla känner av, priserna bara stiger och stiger och verkar aldrig nå något tak. Räntor höjs och människor som tagit för vana att pengar inte kostar något möter en tuff verklighet. Inflationen går knappast att undvika (för fasen, på månadsbasis är det brutalt många prisändringar som ska genomföras i butiken) vilket gör att man får ut mindre av sina pengar. Addera på detta ett oroligt läge mellan Ukraina och Ryssland där Putin i mitt tycker framstår som alltmer desperat. Samtidigt ska man ha respekt för att bland det första som förloras i krig är sanningen och att allt som dagsfärskt rapporteras därifrån bör tas med en grovnypa salt. Hursomhelst, krig är fruktansvärt.


Jag har av många olika anledningar valt att leva i nuet, men vid sådana här tillfällen så skadar det verkligen inte att zooma ut. Det som hänt de senaste tre åren kan ses som unikt, eller så kan det också inte ses som det. Vad menar den nyss självutnämnde filosofen Jesper med detta kan man då undra? Jo, för många, inklusive mig själv, så är det här unikt. Under min livstid så har det aldrig hänt något liknande. Däremot är det sannerligen inte unikt ur ett historiskt perspektiv.


Saker har alltid hänt. Krig, elände, pandemier, finanskrascher. Förmögenheter har skapats och förstörts. Vad vi lär oss av denna period vi just nu befinner oss får vi se när facit finns, det är först då det är möjligt att blicka tillbaka och skapa sig förståelse. Men höjs blickarna än längre bakåt i tiden så finns det mycket kunskap att inhämta. Även om kriserna idag (och imorgon) är unika, så är fenomenet det inte och därmed beteende som följer. Det går att studera detta ordentligt men kontentan är denna:


Världen kommer komma tillbaka även denna gången


Hur lång tid det tar vet ingen, ej heller vilka uppoffringar som kan krävas för att det ska ske. Man kan välja att se glaset som halvtomt eller halvfullt, men så småningom kommer goda tider. Mänskligheten har historiskt en fantastisk förmåga att anpassa sig och göra det bästa av nya förutsättningar. Det är vad jag väljer att tro på även denna gång.


Även om jag fått omfördela de månatliga intäkterna (lönen) något så är månadssparande i de aktier jag äger fortfarande mäkta prioriterat och när jag väl ökat upp bufferten till den nya önskvärda nivån så är ambitionen att pytsa detta på börsen. Det är ju nu det är roligt att shoppa. Så ja, jag tycker verkligen det ska bli kul att köpa aktier det kommande året.


Tills nästa inlägg, ha dé!


/Jeppe

bottom of page