top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Spiffbet, make it or break it!

Det förhållandevis lilla spelbolaget Spiffbet är mitt enskilt största innehav. Detta då jag har stark tro på marknadens globala tillväxt samt att branschen går alltmer mot att vara rakt av underhållning. Många är de timmar jag har lagt ner på att analysera detta bolaget och många är de funderingar jag nästan på daglig basis haft runt bolaget. För det är så det är med en koncentrerad portfölj. Det kräver mer mentalt arbete per innehav.


Jag har suttit med som aktieägare i över två år vilket är att likställa med att det är den tiden som bolaget i sin nuvarande form existerat. Man började 2020 med sin förvärvsresa av casinotillgångar där grundidén var att köpa varumärken billigt och sedan driva dem i egen regi samtidigt som man plockade hem synergier. Det var en affärsidé som jag gick igång på, framförallt med nyss nämnda tanke på att branschen sannolikt har många, många år kvar av stabil tillväxt.


På vägen har det hänt en hel del och när jag går tillbaka så finns det några saker som jag självkritiskt kan titta på. Under Corona ritades regleringslandskapet om ordentligt och det tog tid innan jag såg effekterna av dessa regleringar. Regleringar som gav svallvågor över hela Europa och som inte bara påverkade den marknaden som reglerades.


Jag underskattade också aktiemarknadens hantering av branschen generellt. Rörelserna överlag har varit direkt brutala även för bolag som tjänar bra med pengar. Utöver mitt egna Spiffbet så har även Angler Gaming och Kindred fått ta sina rejäla slevar av investerare som har valt att sälja.


Spiffbet siktade som bekant på ett Breakeven för 2021 vilket inte nåddes. Problemet var här att det innebar att kassan som fanns i bolaget skulle räcka tills det att lönsamhet nåddes och bolaget blev självförsörjande. Nu är det inte så. Istället har A Veces (Styrelseordföranden) fått gå in och lösa likviditeten tills positivt kassaflöde uppnåtts. För min del blir därmed de två närmsta kvartalen också potentiellt mina sista om inte vändningen har kommit inom den tidsramen.


Är detta i sådana fall att se som en förlust? Ur ett monetärt perspektiv går det inte annat än att se det som ett misslyckande. I det fall företaget inom det närmsta halvåret inte får kickback på de satsningar som hela förvärvsresan medförde så kommer det innebära att en stor del av mitt sparade kapital har gått hädan. Det kommer göra riktigt ont.


Samtidigt gäller det att se ur fler perspektiv. Jag hade aldrig lärt mig så mycket om mitt eget börspsyke som jag hade gjort om jag inte hade investerat betydande belopp i bolaget. Hade jag lärt mig så kopiöst mycket om branschen som sådan? Hell no! Värdekedjan inom iGamingen? Zip! Vetskapen om att turnarounds tar tid och kostar mycket pengar? Nada!


Även om det här blir en grymt fet smäll ekonomiskt så är det bra bränsle för drivkraften av att bita ihop och komma igen.


Och nu ska jag inte måla fan på väggen, det finns mycket som tyder på att Spiffbet kommer att lyckas med sin ambitiösa plan, dock en aning senare än vad man först avsåg. Det är bara det att situationen på grund av detta har blivit än mer tillspetsad. Kravet på leverans är verkligen pressat i form av att tiden är begränsad.


Jag håller mina tummar, men kommer vara restriktiv med mina månadsköp i aktien och istället fokusera på de andra innehaven i större utsträckning. Q1- rapporten är inte heller långt bort och då får vi svart på vitt hur det går. Förhoppningsvis blir det kul!


Tills nästa inlägg, ha dé!


/Jeppe

bottom of page