top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Spelmarknadens risker i det korta perspektivet!

Att spelmarknaden online har varit en het potatis under flertalet år är ingen nyhet. Diskussionerna fick nytt raketbränsle i spåren av corona då bolagen under en period upplevde ett enormt tryck av nya spelare. Framgångar leder, som så ofta framgång gör, till ökad mediebevakning och stor diskussion bland olika aktörer. Då jag själv är förhållandevis tungt investerad i marknaden på grund av den potential som finns, så är det ändå en bra idé att påminna sig om de risker man sannolikt kan behöva möta på vägen. Och de är några stycken kan man lugnt slå fast, framförallt i det korta perspektivet!


Det senaste åren har det skett ett antal betydande regleringar av olika marknader, bland annat Sverige och Tyskland. I grund och botten ställer jag mig oerhört positiv till regleringar. Det skapar en förutsägbarhet i branschen som kan bidra till att utvecklingen blir långsiktig och hållbar, kontra att den till slut försvinner på grund av att aktörerna misshandlar sina kunder (vilket historiskt sett har skett, genom att utnyttja spelmissbrukare). Verktyg för att spelare ska kunna hantera ett eventuellt spelmissbruk har också fått en utväxling på grund av detta som är positiv. Samtidigt uppstår skatteintäkter till staterna när licenssystemet träder i kraft. Så långt allt väl. Det som dock har skett är att lagstiftarna tagit reglerna på vissa marknader till en sådan nivå att många bolag inte sett möjligheten att tjäna pengar samt att produkterna strippats på all den underhållning de hade från början. I Tyskland och Sverige har detta lett till att spelandet på svarta marknaden ökat och kanaliseringen till licenssystemet misslyckats. I korthet har en licens på marknaden inneburit en dålig affär. De konsumentskydd som upprättats i systemen kommer inte spelarna till gagns om de inte ser något värde i att spela på licensierade aktörer. Det har i sin tur lett till att både bolag och spelare är förlorare, medan piratbolag blir vinnare vilket i min värld sänder en hel del konstiga signalvärden. Länder har gränser, internet har det inte. Kortsiktigt har många regleringar inte inneburit några framgångar för spelmarknaden, men med tillförsikt finns det förhoppningsvis ljuspunkter framöver även om denna resan lär vara skakig.


Sen har vi det här med ESG. Min egen uppfattning är att spel om pengar är ren underhållning och det är få produkter som är så transparanta med vad man har att vänta sig i form utav vinstutbetalningar och volatilitet. Man spelar inte spel för att tjäna pengar, man spelar för att det är spänningen man vill ha. Min tro är att spel inte går att förbjuda. Likt ett dåligt utfört licenssystem leder förbjudet eller kraftigt begränsat spel enbart till att spelarna går till svarta marknaden än väljer att avstå. Det ska inte förglömmas att spel har varit en del av samhället sannolikt så länge som människor bott i etablerade samhällen. Intresset för denna typ av spänning är ingenting som kommer att försvinna. Visst finns det problem med spelberoende, men det finns det även med shopping och alkohol och dylikt. Men spelmarknaden kan verkligen anses ha fått agera slagpåse när det kommer till detta och det kommer med all säkerhet att fortsätta. Att begränsa alla istället för att fokusera på de som faktiskt behöver hjälp är inte en väg framåt som jag tror kommer att gynna marknaden, spelarna och aktörerna. ESG är i många fall att anse som subjektivt och som ett ämne för tolkning, men spel om pengar brukar hamna på denna radarn när det ska diskuteras vilket gör att det är en risk att räkna med.


Bolag inom underhållningsindustrin som helhet möter dessutom skarp konkurrens ifrån varandra. Det finns goda anledningar att idag anse att det som underhållningsindustrin konkurrerar om är konsumenternas tid. Att endast se gaming, iGaming, film, sport och så vidare som separata branscher där konkurrenterna enbart finns inom respektive bransch är i min mening att göra sig själv en stor otjänst. Alla som säljer spänning och underhållning slåss mot varandra vilket gör att det hela tiden är aktuellt att titta över konkurrensen även utanför spelmarknaden.


Spel om pengar är dessutom ett högteknologiskt område och det händer hela tiden saker tekniskt som gör spelupplevelserna större, smidigare och bättre. Det här är ett område som gör att spelmarknaden är intressant att följa då det hela tiden händer mycket saker. Samtidigt innebär det också att aktörer som kommer med nya lösningar som revolutionerar marknaden helt plötsligt kan ta större andelar av marknaden enbart på grund av detta. Snabbrörligheten i tekniken är en marknadens största fördelar, men också en av de stora riskerna om man hamnar på del sidan och blir utkonkurrerad av en bättre lösning hos någon annan.


Sedan går det inte att utlämna konkurrensen på just själva spelmarknaden. Det kryllar av operatörer och leverantörer, aktörer som dessutom tillhandahåller bra erbjudanden och konkurrenskraftiga lösningar. Att det finns en konsolideringsvåg i spelbranschen är därmed inte konstigt och följer man marknaden så går det att se att det görs uppköp på löpande band av både större och mindre bolag. Det hela eldas på utav att USA har öppnat upp en del av sina stater för legalisering av onlinespel. Varje stat går i princip att se som ett eget land med egna regler för hur detta ska gå till. Över hela marknaden pumpas det reklam. Dessutom är det många marknader som växer vilket gör att det ändå finns plats för många aktörer.


Det är såklart svårt att sia om vart spelmarknaden tar vägen framöver och jag tror långsiktigt på den. Däremot är frågan vilka som egentligen kommer att bli vinnare framöver? Oavsett vart man tittar så finns det mängder av aktörer. Operatörerna kämpar med att utveckla unika varumärken medan spelutvecklarna stångas med varandra för att komma in hos operatörerna. Plattformsleverantörerna jobbar i sin tur för att tillhandahålla bästa lösningen för att leverera casinot eller spelen till operatörerna. Det är verkligen ett getingbo och då är de mängder med marknadsföringspartners som hjälper operatörerna att skaffa kunder inte ens medtagna i inlägget.


Oavsett är det kul att följa. Jag hoppas personligen på att regelverken så småningom ska sätta sig och att lagstiftarna och bolagen börjar operera med mer samsyn så att samtliga blir vinnare av att ha en licens. Jag hoppas också på att spel online får en mer nyanserad bild och tas för vad det i grunden är, nämligen underhållning. Huruvida detta kommer att ske eller inte får vi helt enkelt se och jag kan mycket väl ha missat någon uppenbar risk. Så småningom är tanken att också skriva ett inlägg kring de möjligheter som finns på spelmarknaden för att kontrastera detta till synes ganska tråkiga inlägg med mycket negativt fokus.


Men tills dess, ha dé!


/Jeppe



bottom of page