top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Savelend rapporterade mycket bra och Lohilo tecknar nya avtal!

Det börjar så sakteliga märkas att marknaden börjar vakna till igen efter en sommar med tillhörande semesterperioder. Åtminstone ur ett perspektiv av att kika på pressmeddelanden, där det intensifieringen av dessa från de bolag jag följer märks markant. För mig och mitt intresse så är detta mycket välkommet.


Det roligaste hittills är rapporten från Savelend. Även om det definitivt har en värdering som kommer att bli utmanande att växa in i så gjorde bolag en riktigt bra Q2:a. Här är siffrorna direkt från pressreleasen:

  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 35,0 MSEK (21,1 MSEK)

  • Justerad EBITDA uppgick till -6,8 MSEK (-2,1 MSEK)

  • EBITDA uppgick till -6,9 MSEK (-10,8 MSEK)

  • EBIT uppgick till -12,0 MSEK ( -12,9 MSEK)

  • Nettoresultatet uppgick till -12,2 MSEK (-13,1 MSEK)

  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till -0,24 SEK (-0,46 SEK).

Notera att bolaget fortsatt gör förlust, notera samtidigt att bolaget förväntas bli kassaflödespositivt mot slutet av året drivet av att bolaget fortsätter skala utan att kostnaderna ska öka i lika stor utsträckning som omsättningen ökar. Där finns för övrigt riktigt många intressanta detaljer för den som vill grotta ned sig kring bolagets verksamhet och det tempo som hålls, bland annat initiativet att etablera en AIF (alternativ investeringsfond). Fonden kommer bredda bolagets möjligheter att nå nya sparare och förväntningarna är att de första affärerna görs i slutet av kvartalet. För hela bolagets rapport, se här!


Det här ändrar absolut inte mitt beslut kring min investering i Savelend utan cementerar den. Jag tycker fortfarande att det är dyrt att köpa dem på en värdering på 400 miljoner kronor, men förhoppningen är ju självfallet att den här resan bara är precis i början. Det är också att vänta sig en del brus framöver då det fortfarande är oroligt i omvärlden, men allt som allt gjorde Savelend ett riktigt, riktigt bra kvartal. Många kudos!


I slutet av augusti rapporterar Lohilo Foods, vilka fortsatt har gått kräftgång på börsen även sedan jag köpte dem. Marknadens förtroende är minst sagt skakigt och man ska ha i åtanke att de är direkt påverkade av eventuella störningar i leverantörskedjor och den prisinflation som ses oavsett vilken butik man väljer att sätta sin fot i.


I Q1 hade bolaget ett positivt kassaflöde igen vilket var oerhört glädjande att se. Q2 är ett starkare kvartal för Lohilo historiskt sett då de har mycket glass i sin produktportfölj. Huruvida den lovande utvecklingen från Q1 fortsätter kontra att de orosmoln som funnits sedan början av året överskuggar detta återstår att se.


Något som dock skett inom de senaste två dagarna är att bolaget har tillkännagivit två nya distributionsavtal för (framförallt) den svenska marknaden. Det första är med FUUD (kan ses här!) och det andra är med Sproud International (kan ses här!). Förstnämnda pågår under två år och har ett beräknat försäljningsvärde på 50 miljoner kronor. Sistnämnda tolkar jag som att ambitionen är att Lohilo ska hjälpa till att arbeta in produkterna i butikerna.


Jag ska vara ärlig här och erkänna att jag inte har den blekaste aning om vad som går att förvänta sig kring detta. Å ena sidan så är detta verkligen bra, bolaget får en större och mer diversifierad produktportfölj att bearbeta marknaden med och det går att argumentera för att (vid en snabb anblick) att många av produkterna har en framtid. Samtidigt är det väldigt få produkter som tilltalar mig. I FUUDS fall så är jag generellt inte ett fan av så kallade funktionella livsmedel. Det finns mycket bra att hämta generellt om man tar sig lite tid och undersöker vad det är man köper, men det finns också en avsevärd mängd som egentligen bara har en glorifierad yta ackompanjerad av effektiv marknadsföring (ingen aning ännu om det är så i FUUDS fall). När det kommer till Sproud så är detta intressant. Även om jag själv tilltalas mycket lite av det kraftigt växande växtbaserade sortimentet (och numer ännu mindre efter att ha smakat på mycket av skiten) så går det inte att negligera den utveckling som sker. Växtbaserat har idag en naturlig plats i butikens hyllor och kunder över alla åldrar efterfrågar sortimentet. Då spelar det ingen roll om jag i breda drag avskyr produkterna.


Allt som allt så jobbas det på rejält i företagen vilket är roligt att se och i slutändan är det detta som jag har köpt in mig på. Då får värderingarna komma i andrahand om siktet är inställt på några år framåt i tiden.


Tills nästa inlägg, ha dé!


/Jeppe

bottom of page