top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Riktigt risig rapport från Tourn!

Jag hade definitivt tagit höjd för att Tourn Internationals andra kvartal kanske inte skulle befinna sig i den fantastiska medvind som bolaget haft de senaste kvartalen. Då har man växt väldigt fort. Skillnaden då mot nu är att marknaden är betydligt mer orolig, vilket sällan gynnar marknadsföring och annonsering. Detta var något vi definitivt fick se prov på idag.


Jag har faktiskt inte speciellt stora problem med att omsättningen sjönk något under kvartalet. Både Agency och Nagato föll något omsättningsmässigt men sådana kvartal kan komma. Ger man sig in i marknadsföring så gör man det med förståelsen över att det är volatilt från kvartal till kvartal beroende på hur optimistiska företagen är. Det som gör mig en aning förbannad är att man helt plötsligt väljer att kalla rapporten för HALVÅRSRAPPORT. Därmed redovisar man främst halvåret och då ser det fortfarande sjukt bra ut. Däremot behövs det inte speciellt djupt grävande för att se att kvartalet i sig absolut inte är i närheten av lika lysande. Framförallt blir det skevt när bolaget tidigare redovisat sina rapporter som just kvartalsrapporter, men nu när det "regnar" så döps det om till halvårsrapport för att fortfarande få det att se ut som om tillväxten är där den ska vara.


Det är en liten nagel i ögat från ett bolag som i övrigt varit oerhört duktiga på att rapportera ärligt och rättframt. Siffrorna finns definitivt redovisade, och det tydligt, men själva paketeringen blir inte snygg. Subjektivt såklart, men så tycker jag. Vid närmare anblick av historiken så är det också extremt tydligt att siffrorna rör sig väldigt mycket mellan kvartalen.


Däremot är situationen fortsättningsvis ljus i dagsläget. Framgent lär fler och fler rekryteringsavtal gå ut varav dessa bundna influencers kommer bli betalande kunder för att använda Nagato. Jag hoppades se lite av detta i Q2, men det är i Q3:an man verkligen började gasa förra året. Dessutom flaggar man för att man under första halvåret gjort strategiska kanalrekryteringar till plattformen till Nagato, varav plattformen kommer ge en positiv resultatpåverkan. Kassan är dessutom mycket trygg på 48,2 miljoner kronor. Ett styrketecken när bolaget sannolikt går in i en ännu tuffare marknad kommande kvartal. Det finns finansiella muskler för att genomlida detta och så småningom nå den efterlängtade lönsamheten.


Bolaget meddelade dessutom i samband med rapporten att man inlett ett joint-venture med Atlantic Swiss. Såhär såg pressmeddelandet ut:


"TOURN har ingått ett samarbetsavtal och startat ett joint venture tillsammans med det brittiska bolaget Atlantic Swiss. Bolaget kommer att heta TOURN ASA och kommer att drivas från London England.


Atlantic Swiss är en av världens största wealth management–bolag, family office och tour management för celebriteter inom musik, film, TV och sport. Atlantic Swiss är kända för att jobba med välkända skådespelarna däribland från Star Wars, Harry Potter, James Bond, Game of Thrones, Tolkien, Downtown Abbey, The Crown med fler. Atlantic Swiss representerar även ett flertal av världens största musikartister. Atlantic Swiss jobbar idag med cirka 600 celebriteter och grundades för 25 år sedan av James Gallimore med kontor i London och Los Angeles.


“Att skapa ett joint venture tillsammans med en aktör som Atlantic Swiss är en otrolig möjlighet och är precis vad Tourn har sökt under en längre tid. James Gallimore har byggt upp en extremt professionellt verksamhet, Atlantic Swiss, jag ser fram emot det som vi tillsammans kommer att skapa genom detta.” säger Robin Stenman, VD TOURN. Syftet är att skräddarsy projekt för olika celebriteter genom att använda TOURNs olika tjänster."


TOURN har sett en ökad efterfrågan av dess produkter utanför Sverige och har under det senaste året haft en god tillväxt internationellt. Det blir ett viktigt steg i TOURNs internationella expansion att kunna erbjuda internationellt välkända celebriteter TOURNs tjänster och kunna växa TOURNs nätverk med en ny nisch av influencers."


Tourn kommer att äga 51% av aktierna. Parallellt med detta nya ben samt de bärande delarna Nagato och Agency, så fortsätter E-sport- varianten av influencerplattformen att tugga på. Den omsätter i runda slängar en miljon i dagsläget. Dessutom är det inte orimligt att vänta sig något från Tourn LAB, vilket är bolagets mer experimentella del där målsättningen är att skapa något som blir självfinansierander efter 2-3 år. Då ska det antingen säljas av eller flyttas in i Tourn. Exempel på det är tidigare HUBSO.


Hur ser det då ut framåt? Ja, det är en inte helt enkel fråga att svara på. Å ena sidan är Tourn ett bolag för framtiden, med potential till en riktigt skalbar affärsmodell. Influencer- marketing är sannolikt en del av medielandskapet framåt vilket gör det intressant att vara exponerad mot. Kassan är bra och det verkar koka ordentligt i bolagets utveckling. Kortsiktigt möter man dock ganska stora utmaningar vilka främst härrör till pessimismen på marknaden. Med tanke på hur det ser ut med skenande energipriser, krig i Ukraina och inflation så är det rimligt att vänta sig tuffare kvartal framåt.


Jag har inte sålt några aktier utan sitter kvar. Min grundsyn är fortfarande positiv långsiktigt. Däremot är jag inte naiv i det här läget då Tourn är en illikvid aktie; resan året ut lär vara jävligt skakig när det kommer till hur aktien ska värderas (vilket vi fick se prov på idag). Jag väntar också idogt på VD Robin Stenmans medverkan på Penser Banks Youtube-kanal där han ska presentera rapporten. Sammanfattningsvis var rapporten ganska risig där det gick att ifrågasätta paketeringen av informationen framförallt. Annonsering är volatilt vilket gör att ett kvartal är ett kvartal i mängden. Fler sådana här på raken ger själ till att vara orolig. Just nu är jag det inte.


Tills nästa inlägg, ha dé!


/Jeppe

bottom of page