top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Rapportreflektioner från Gaming Corps och Zordix!

Så börjar även månaden maj att gå mot sitt slut. För egen del innebär detta, sjukt nog, att semester snart är inom överskådligt avstånd. Det är en mycket märklig känsla då året verkligen har gått oerhört fort hittills. Nåja, det är bara att konstatera, och förhoppningsvis är detta ett tecken på att jag i alla fall inte har tråkigt.


Igår rapporterade Zordix och idag rapporterade Gaming Corps och jag tänkte kort redogöra mina högst spontana reflektioner kring dem.


Vi startar med Gaming Corps och här är det oerhört tydligt att bolaget fortsatt bränner mycket pengar. Det är egentligen det enda stora minuset i den här rapporten. Men det är också ett minus som överskuggar många av de plus som bolaget annars rapporterar. Cash är viktigt och just nu flödar det ut ur bolaget till följd av att man valt att växa bolaget till förmån för att nå större intäkter över tid.


Med årsredovisningen bakom sig samt den aktuella rapporten så är det även från ledningen betraktat så att den finansiella misskötseln härmed är avslutad. Det är också en i raden av vunna utmaningar under resans gång sedan 2018 och kanske även den sista utöver att göra Gaming Corps till ett lönsamt bolag. Väldigt bra!


Intäkterna landade på 1, 571 000 kronor vilket är över 100% ökning från föregående år. Här tåls det att nämna att denna siffra i förhållande till förlusten på sikt inte är att hylla över. På grund av detta väntar jag mig framöver att bolaget kommer att, kursmässigt, gå en skakig trend tillmötes.


Det som ändå gör att rapporten är väl värd sin läsning för att stärka tron i caset är den mängd saker som det går att förvänta sig framöver. En av många roliga milstolpar är att ICE-mässan i London verkar ha gått mycket bra då varje möte bolaget hade landade i något konkret. Vad detta i praktiken innebär är det dock svårt som utomstående att sia om i dagsläget. Vidare jobbas det vidare med integrationer inom ingångna avtal, nyproduktion och förädling av de koncept och spel som man tagit fram. Bolaget jobbar även på att bredda sina certifieringar vilket i sin tur kommer att leda till ökad distributionskapacitet och möjligheter till samarbeten. Utöver att certifiera sig på lokala marknader så jobbar man även mot att bli ISO-certifierad vilket kommer innebär att bolagets produkter kommer att kunna distribueras till Storbritannien och Grekland. Där vet vi att det finns operatörer som är redo att köra när de väl får grönt ljus.


Allt som allt är det vind i seglen för Gaming Corps även om det stormar till rejält med de röda siffrorna. Tillsammans med emissionen till Svea Bank samt tidigare långivare så har bolaget definitivt de finansiella förutsättningarna för att göra ett bra avtryck på marknaden. Vägen mot lönsamhet känns fortfarande lång, men bolaget rör sig snabbt och har bevisat att de kan producera spel som marknaden gillar. Den avkastning jag söker i denna investering kommer vänta på sig, men fundamentet är byggt och förtroendet intakt.


Zordix gjorde en väldigt bra rapport. Proforma-siffror mot Q1 2021 växte man 20% i omsättning. Totalt landade intäkterna på 236 548 miljoner med ett EBTIDA på 21 724 kr. Det här är egentligen första kvartalet som Zordix´ förvärvade bolag redovisas som en grupp och det är också första kvartalet som bolaget nya VD, Christina Seelye, rattar skutan.


Bolagets omsättning drevs främst av katalogförsäljning. Även om jag fortfarande läser in mig på bolagets spel som de själva släpper eller som de publicerar, så är det ett gott tecken då fortsatt försäljning indikerar på att det finns kvalitet i spelbiblioteket. Vidare nämns att Q1 generellt är bolagets svagaste. Något även Redeye kommenterade kring strax efteråt varav de inte förväntas göra några större justeringar kring sin analys, även om bolaget presenterade bättre siffror än väntat.


I VD-ordet nämns att bolaget har arbetat med att faktiskt få publicisterna och studiorna att arbeta som en grupp. Det kommer bidra till bättre planering, resursfördelning och samordning. Målet är att utveckla minst 6 franschisespel innan 2024. Bolaget investerar vidare stort i spel då över 15 miljoner kr har gått till att satsa på immateriella äganderättigheter under årets första tre månader.


Fokuset ligger därmed på framtiden och jag nöjer mig enbart med att slå fast att där finns en hel del intressant som komma skall under kommande kvartal. Även om förre VD:n Matti Larsson nämnde att bolaget så småningom kan tänka sig att även göra stora AAA-spel, så är tolkningen av rapporten att fokuset är på att leda marknaden för indie till AA-spel. Dvs spel med mindre budgetar inriktade på nischer, utan att för den skulle minska potentialen i sina projekt.


VD Seelye och CFO kommenterade även rapporten tillsammans med Finwire media vilken jag länkar till Här! Allt som allt gav den ännu mer kött på benen kring bolagets affärsmodell och alternativa vägar framåt. För min egen del var den ett mycket bra komplement till rapporten och den rekommenderas verkligen att ses då mycket i rapporten får utrymme att luftas och utvecklas än mer. Jag tror inte att kursen kommer att röra sig speciellt dramatiskt i samband med rapporten, utan nu är det upp till bevis att bolaget kan leverera på den plan de har satt upp.


Sammanfattningsvis så innebär dessa rapporter egentligen bara att jag kommer besluta att köpa mer aktier i dessa bolag.


Tills nästa inlägg; ha dé!


/Jeppe

bottom of page