Jesper Andersson
Rapportperiod, bud samt filosoferande kring ett citat från Patrik Wahlén!
Inlägget idag blir blandad kompott minst sagt. Det fortsätter vara högt tempo inför sommaren på jobbet men däremellan hinns det även med lite träning och bolagsanalyserande. Idag fanns det tid och lust att sätta sig ner och författa ett antal rader kring rådande läge om portföljen och de bolag som ingår i den. Så utan vidare omsvep; nu kör vi... igång!
Först och främst kanske det är intressant att höra om de tre bolagen jag har på bevakningslistan och vad som eventuellt har hänt där. Qbank har faktiskt redan avlagt sin Q1:a och det var inga större överraskningar i den även om börsvärdet tog rejält med stryk. Likviditeten är direkt urusel i den aktien varav även små försäljningar riskerar att köra kursen brutalt upp och ner. Det som jag plockade med mig som intressant var att man lidit en hel del churn (alltså de som lämnar prenumerationen) av "mindre" kunder som har använt Qbanks system som en vanlig bildbank. Detta är som bekant inte Qbanks största styrka och där finns även billigare alternativ på marknaden. Styrkan i Qbanks tjänst ligger i de verksamheter där deras Digital Asset Management blir en integrerad del av verksamheten där den löser väldigt många krångliga bekymmer kring hanteringen av digitala assets. Omsättningen minskade något på totalen medan de månatliga intäkterna steg något. Qbank är precis i sin linda av sin mer aggressiva bearbetning av marknaden och det ska bli enormt intressant att se vad detta kan resultera i redan detta året. Först ligger dock en emission på bordet som ska avverkas så det är att vänta att kursen kommer röra sig. Bolaget i sig har dock blivit mycket intressant för egen del efter att ha läst kontinuerligt om dem.
Gällande Lohilo och Ayima så har jag tagit beslutet att släppa båda. Trots att väldigt mycket ser enormt bra ut i Ayimas fall med hög organisk tillväxt, förhoppningsvis stigande marginaler, högt insiderägande och låg värdering så får jag inte ordentlig koll. Tittar man på den branschen i stort så är en viss rabatt att anse som rimlig då man jobbar med (och emot) Googles algoritmer. En ändring där och en hel branschs marknadsföring kan behöva göras om. Marknadsföring kan ha mycket höga marginaler men samtidigt så är risken större. Jag har landat i att det inte är ett bet som jag är beredd att ta, trots att bolaget har en diger och bred kundlista. I Lohilos fall så har jag tagit beslutet att släppa den lilla bevakningssumma jag har och istället följa bolaget mindre nära. Ingen blir gladare än jag om man vänder den tråkiga utvecklingen sedan bolaget börsintroducerades, men jag har en känsla av att den tar lite längre tid än vad man först kan tro.
Utöver detta så är följande datum värda att kika på för egen del: Spiffbet rapporterar 12:e maj, Sprint Bioscience 11:e maj och Gaming Corps 17:e maj. Den rapport jag inväntar med mest spänning är såklart Spiffbet och ambitionen är att hinna med ett blogginlägg om vad det är rimligt att förvänta sig kring dem. Kort sammanfattat väntar jag mig att det har hänt otroligt mycket under den korta period som passerat sedan förra rapporten. I Sprints fall väntar jag mig faktiskt inte att det hänt någonting som kan anses som potentiel "trigger". Men någon gång under året så är förhoppningen att åtminstone en av två kandidater som aktivt marknadsförs ska nå ett avtal. Gaming Corps fortsätter hålla hög takt med sina integreringar och spelsläpp. Jag väntar mig inte att det lossnar här än på intäktssidan men inom ett antal kvartal så kommer bolagets satsningar att bära frukt. Det är i alla fall min uppfattning. Sedan kommer det ta tid innan de kan försvara sin värdering helt och hållet.
För övrigt så inkom det igår ett bud på LeoVegas. Bolaget ifråga har enligt min uppfattning varit en flitigt diskuterad uppköpskandidat under många år och det är inte konstigt varför. En extremt bra produkt (jag känner faktiskt inte till någon site som är snabbare än Leos), egen och bra plattform, snabbväxande samt ett starkt varumärke får anses som de mest signifikativa. Budet fick aktien att stiga ca 40% och det är bara att gratulera LeoVegas ägare, även om jag tror att bolaget på sikt hade kunnat avkasta avsevärt mycket mer än det.
Till sist så ska jag även ta tillfället i akt att filosofera lite. Jag hade förmånen att snubbla över en av Penserpoddens avsnitt från 2020 där industrigruppen Volatis ordförande Patrik Wahlén gästade. Förutom att Volati knappast behöver en närmare presentation så var nämnde Wahlén extremt intressant att lyssna på. Utöver att hela avsnittet rekommenderas att lyssnas på i sin helhet här, så var det framförallt en utsvängning som fastnade och jag citerar följande:
"Jag är övertygad om att ska man lyckas så måste man gå sin egen väg, så gör man som alla andra så får man samma resultat som alla andra och vi är inte intresserade av indexavkastning utan vill vara bättre. Då måste man våga vara contrarian, man måste våga göra på sitt eget sätt."
Utöver att detta av många kanske kan anses som självklart (jag känner till många erkända finanstwittrare som går i linje med detta) så var det ändå uppfriskande att få höra. I min direkta närhet, där jag också har förmånen att få umgås med extremt duktiga människor, så är det antingen indexplacering eller stor portfölj som rekommenderas. Och det är ju inte fel med det, men det tar definitivt bort en hel del potential.
Sedan kan man ju såklart ha åsikter om hur detta tillvägagångssätt fungerat för mig. Jag har definitivt undvikit indexavkastning. Med mina placeringar så har jag effektivt presterat gravt under index det senaste året. För jag har definitivt inte gjort som alla andra och jag har definitivt gått min egen väg. Se hur bra det gick! Men jag ser det samtidigt som såhär; jag har verkligen inte lyckats... än!
Grunden i den aktiestrategi jag har är att den också ska vara en stor källa till lärdomar. Avsikten är definitivt inte att göra dåliga affärer på grund av detta, men affärer med hög risk går definitivt. Då får det kosta och det gör det i form av volatilitet. Priset man får betala för att ge sig chansen att slå index är att det svänger, och ibland ruggigt mycket.
Det som fastnar i bakhuvudet är att, ja, jag har mycket kvar att lära mig uppenbarligen. Samtidigt så är det inget fel på ambitionen. Jag kommer att slå index och jag kommer att slå index över tid. Men jag är inte där idag utan för varje dag som jag bevakar min portfölj och följer börsen i stort så kommer jag att lära mig. Det får avsluta detta blogginlägg som verkligen blev en salig blandning.
Men som vanligt:
Tills nästa inlägg, ha dé!
/Jeppe