top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Portföljens fyra hörnstenar framgent!

När Spiffbets omsättning visade sig krackelera totalt i Q1 så fick det som bekant ögonen att riktas mot andra håll. Förlusten togs, lärdomar håller på att analyseras och fokuset riktades mot andra bolag. Trots att jag investerade en ansenlig mängd tid och pengar i bolaget under de två år som jag satt med så tänker jag ingenting på bolaget längre nu när det är släppt. Mycket märkligt är det enda jag har att säga om detta då jag trodde att jag skulle vara mer känslomässigt påverkad av att bryta banden. Skumt!


Idag har jag så äntligen tagit beslutet av vad som kommer vara portföljens fyra hörnstenar för en ansenlig period framöver. Det visade sig varken bli QBank, Lohilo, JS Security, Ratos, Teqnion eller SBB. Nej, de föll till sist utanför ramen. Efter mycket eftertanke bestämde jag mig för att begränsa portföljen till fyra innehav, istället för att från början ha haft siktet inställt på fem. Detta för att kunna ackumulera så mycket av mina sparpengar som möjligt i de innehav jag tror på mest.


Gaming Corps och Sprint BioScience sitter sedan tidigare kvar och då jag redan skrivit om varför de finns i portföljen så hänvisar jag till tidigare inlägg. Jag valde dessutom att fullfölja investeringen i Zordix efter att ha läst i princip allt om deras transformativa resa under 2020 och 2021. Den kommer säkert vara skakig, men den känns bra, och bolaget har siffror i ryggen som talar för att denna resa ska fortsätta givet att man fortsättningsvis bevisar för marknaden att man är duktiga på spel. Här är ambitionen att krita ihop en analys inom en inte alltför avlägsen framtid, inte helt olik den som publicerades om Gaming Corps igår.


Den riktiga jokern i leken, och därmed även den fjärde hörnstenen, kommer att bli Bioextrax. Aktien har haft en tråkig utveckling den senaste tiden och är ett utpräglat förhoppningsbolag. Som vanligt i dessa fall så vet potentialen knappast gränser då bolaget har en unik teknik för att producera nedbrytbar plast. Sedan är det obehagligt med bolag som inte tjänar pengar. Mitt andra bolag inom forskning, Sprint BioScience, har i alla fall i ryggen att de redan har sålt projekt. Bioextrax har förvisso ett kommersiellt avtal ingånget med potential för miljardintäkter, men faktum är att huvudparten av deras ingångna samarbeten än så länge inte nått kommersiell fas. Det är som sagt en riktig joker och det krävs ett riktigt långsiktigt perspektiv för att kunna räkna hem det här. Lyckas man så kan pengarna räknas hem många gånger om, men medan GC, Sprint och Zordix sitter säkert så kan ett batteri av dåliga nyheter (som faktiskt är dåliga på riktigt) göra att banden klipps. Därför hålls investeringen än så länge på en relativt låg nivå, där jag planerar på att snitta in mig kontinuerligt.


Snubblade över twitterprofilen Hans Isoz´ slogan på twitter och tyckte den passade rätt bra för att avsluta detta inlägg:


"Försöker hitta placeringar där det är tjänstefel att diversifiera. Alla ägg i samma korg - och sedan hålla extra koll på korgen"


Bara framtiden kan utvisa om detta blir rätt, men förutsättningarna finns definitivt. Jag ser, trots sur börs, oroligheter i världen och potentiellt skakig portfölj, fram emot att fortsatt skriva om de tveksamma och mindre tveksamma beslut som tas.


Tills nästa inlägg; ha dé!


/Jeppe

bottom of page