top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Nya tillskott i högriskportföljen!

Mitt fokus är framförallt på att hålla mig med en liten, koncentrerad portfölj med små bolag som har framtiden för sig. Det vill säga att de kan växa snabbt och skapa en bra avkastning, där har inget förändrats. Likaså är risken betydande, vilket jag tycker är jätteroligt. Går det bra ska det bli riktigt roligt, går det dåligt så ska det göra ont.


För en månad sedan tittade jag snabbt igenom min rapportkalender. Den var som väntat väldigt tom och det är inga konstigheter. Äger man i få bolag så är det ju så det blir per se. Vad jag däremot fick erfara efter försäljningen av Spiffbet var hur många bolag jag faktiskt hade kunnat tänka mig att vara ägare i. Med tanke på hur ekonomin rör sig i vår globala värld så finns det egentligen bara mer och mer möjligheter där den avgörande frågan är vart det är man ska vara. Dessutom tycker jag det är oerhört nervkittlande, kul, intressant och lärorikt att läsa rapporter där jag själv är ägare. Det blir liksom en större tyngd och det som läses får faktiskt sedan chansen att gro någonstans där i bakhuvudet. Något som bidrar till helheten i den ständigt pågående analysen. Och jag ville ha mer av den varan i min kalender.


Därför plockade jag in ytterligare två företag i portföljen av den anledningen, som jag har haft under intensiv bevakning. Det var främst innehavet i Sprint Bioscience som minskades, men även Zordix och Gaming Corps blev av med några tusenlappar i sina innehav. Absolut inte för att jag inte tror på dem (för det gör jag verkligen), men jag ansåg att det var rätt att sprida koncentrationen. Framförallt för att ge dessa nya innehav en vettig chans där det faktiskt känns att äga dem. Men samtidigt för att jag tror att Sprint och Gaming Corps avkastning ligger något/några år fram i tiden, vilket kommer ge mig tid att snitta in ett bra pris innan det potentiellt verkligen tar fart.


Bolagen jag köpte in var Lohilo Foods samt Tourn International. Med dessa två tillskott, samt tidigare QBank som togs in för några veckor sedan, så är den spontana känslan att det här kommer bli ruskigt volatilt. Det är jag van vid, inga förändringar där. Vad jag däremot tror är att samtliga 6 bolag har riktigt fina utsikter framför sig och kan växla upp snabbt och tjäna bra med pengar i sinom tid.


Zordix nisch i indie/AA- spelvärlden är en intressant sådan och då de har delar i hela värdekedjan så har de en intressant ingång i marknaden. Dessutom vittnar kommande pipeline om markant höjd kvalité från sina egna studios. Jag skrev i förra inlägget om vad jag tyckte om Bramble: The Mountain King. Dessutom växer de fort.


Gaming Corps har fortfarande lång väg till lönsamhet, men de bygger i mina ögon sin verksamhet för utveckling av iGaming-produkter rätt. Det har skrivits mängder med intressanta avtal och bolagets spel är verkligen moderna och nyskapande för casinomarknaden. Jag tror ändå på skakig kurs här vilket gör att jag inte är orolig för att snitta in mig månad för månad.


Sprint Bioscience har en mycket intressant pipeline av projekt. Dels finns det tre utlicensierade sådana som kan komma att gå in i klinik 2023, dels återfinns ytterligare tre projekt ute till försäljning. Ledtiderna i läkemedelsutveckling är långa, men Sprint har fördelen av att ha en unik affärsmodell som ger många skott på mål till förhållandevis liten risk. Dock är min bedömning att det kommer att ta tid innan de riktigt stora milstolparna potentiellt kan betalas in till bolaget, vilket gör att det är månadsspar som gäller.


QBank gjorde under 2021 en nysatsning. Styrelsen ansåg att bolagets DAM-produkt höll så hög kvalitet att den förtjänade större spridning. Nu, med nästan dubbel personalstyrka, förstärkt kassa och med avsevärt större fokus på att sälja själva, så är läget ruggigt intressant. Aktien har den sämsta likviditeten jag sett, och det kommer säkerligen ta året ut innan satsningen visar ökade återkommande intäkter (vilket är det enskilt viktigaste nyckeltalet att mäta för SaaS), men jag har börjat bygga position.


Lohilo Foods och Tourn International, de senaste tillskotten, är vitt skilda i verksamheter och bransch. Lohilo Foods stångas i dagligvaruhandeln med glass och drycker och har haft en minst sagt brutal resa på börsen. Där är min bedömning att där fortfarande finns problem att lösa, men bolaget expanderar och de egna varumärkena upplever jag som unika, nischade och starka. Det återstår att se om den expansion ut i världen bolaget nu ger sig på är rätt väg att gå. Jag tror faktiskt att man har en god chans att lyckas och det är därför jag köper in mig. Tourn i sin tur är ett techbolag som utvecklar plattformar för influencers att bedriva sin verksamhet igenom. En grovhuggen förklaring är att Tourns plattformar för influencers är som vad Fortnox plattformar är för småföretagare. Bolaget är likt Lohilo på väg ut i världen. De har redan visat att de kan växa snabbt och faktum är att företaget rider på en trend som än så länge enbart verkar vara i begynnelsen. Marknadsföring via influencers växer, tar marknadsandelar från traditionell media och är sannolikt långtifrån eventuella toppar. Detta, samt att man nu tar plattformarna ut i världen, är varför jag köper in mig.


Värt att nämna är att de enda bolagen som tjänar pengar är Zordix och Lohilo. QBank gjorde detta, men i och med det ökade fokuset på sälj så lever man med ett tillfälligt negativt kassaflöde. GC och Sprint är absolut inte lönsamma idag, även om det finns förhoppningar och tecken på att det kommer bli så i framtiden. Tourn satsar helhjärtat på tillväxt där målet är att ta bolaget till en lönsam tillväxt.


Framförallt innebär detta att min kalender helt plötsligt fått två nya datum att hålla koll på med två nya rapporter att läsa utöver de fyra jag hade innan. Detta utan att kompromissa med vare sig koll på bolagen, eller att ha en koncentrerad portfölj. Det känns faktiskt ganska bra för min del!


Tills nästa inlägg; ha dé!


/Jeppe


bottom of page