top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Missad uppgång på 400%...

I min jakt på den "perfekta portföljen" så har jag lyckats med det måttligt ärofyllda konstycket av att förkasta ett antal riktigt fina, snabbväxande bolag till gravhögen. Jag köpte SBB under 2020 efter att IIlja Batljan råkat ut för misstankar om insiderbrott. Hade jag haft ordentligt tålamod och läst på ordentligt så hade jag kunnat ha en riktigt gedigen värdeökning på det innehavet samt stabil direktavkastning. Jag köpte på 15 kr och idag står den runt 49-50. Istället sålde jag på 22 kr.


Jag hade ett rätt hyfsat innehav i Signatur Fastigheter som jag sålde förra året. Bara för någon vecka sedan fick bolaget ett bud på sig från Trianon. Kursen låg strax över 20 kr. Hade jag ägt bolaget från det att jag fick upp ögonen för det så hade avkastningen blivit runt 100%. Återigen hade jag sålt för tidigt.


Men det som svider mest är ändå ADDvise Group. Bolaget är ett förvärsdrivet medtech-bolag som genom sina dotterbolag tillverkar, säljer och distribuerar medicinteknisk utrustning till sjukvård och labb. Bolaget var oerhört undervärderat i mina ögon när jag fick syn på det. Förvisso högt skuldsatt med en inte helt prestigefylld ränta på lite över 7%. Den markanta skillnaden vara bara att obligationen hade getts ut när bolaget fortfarande var förlustdrivande. Bolaget hade redan förra året fått upp kritisk massa på sin omsättning och börjat skapa marginaler i sin verksamhet vilket hade lett till att vinster på kvartalsbasis hade kunnat uppnås.


Jag svalde detta helt och läste på en helt del kring marknaden som helhet. Inte speciellt snabbväxande likt de bolags branscher jag idag investerar i, men betydligt säkrare och kontrollerad. Dessutom är sjukvård något som likt exempelvis mat och kläder alltid behövs. Det som stärkte mig ytterligare efter att ha läst på om bolaget var att bolagets nyckelpersoner verkligen levde efter pilotskolan.


Pilotskolan är för övrigt ett begrepp som syftar till att det är bra att sitta i samma plan som piloten, därför att piloten verkligen kommer att kämpa för att hålla planet flygande. Detta för att att det annars kommer störta och därmed är döden sannolik för piloten. Detsamma gäller för ledning och styrelse i ett bolag. Om de äger mycket aktier så kommer de sannolikt att arbeta för att aktiekursen ska gå bra. Det finns förutsättningar för att intressena också stämmer bättre överens med övrig ägarskara. I ADDvise fall har VD kontinuerligt köpt (och köper) mycket aktier, samt andra ledande befattningshavare, dock inte i samma frenesi.


Bolaget var värderat till runt 1 kr /aktie när jag upptäckte det. Det motsvarade en värdering på strax över 100 000 000 kr. Bolaget omsatte på årsbasis (med sitt då senast inräknade förvärv) för mellan 350 000 000 - 450 000 000 kr. Låg vinst, men stigande, samt hög skuldsättning var orosmolnen, men jag placerade en ohygglig mängd av mina pengar i ADDVise.


Grejen är att min research och magkänsla för en gångs skull gick hand-i-hand. Det kändes riktigt rätt att äga ADDvise och utsikterna såg fantastiska ut. Dessvärre hade jag helt enkelt inte rutinen och därmed saknade jag tålamodet. Jag fick också av någon konstig anledning för mig att jag hade bättre affärer på gång, vilket, om jag ska vara ärlig, var bullshit. Egentligen var det bara Spiffbet som låg säkert, medan jag hade börjat fördjupa mig om Gaming Corps. Detta kostade mig hursomhelst en uppgång på 400%, då aktien per dagens datum har passerat 5 kronor. Det svider såklart lite grann, samtidigt är det viktiga läropengar om att lita på sig själv ordentligt när väl en analys och magkänsla går hand-i-hand. Då gäller det verkligen att lyfta blicken framåt och se långsiktigt. Sedan kan man argumentera för att jag borde ha tummat lite på min stolthet och köpt tillbaka redan på 2 och 3 kr, men av principskäl så rörde jag den inte, och kommer heller inte röra den. Paradoxalt nog kan jag ändå inte släppa den då jag fick min käre morfar att investera i bolaget där jag dyrt och heligt lovat att hålla stenkoll på vad som händer. Så jag är lik förbannat fast och tvungen att följa företagets fortsatt positiva resa. Bolagets aktie går att anse som oerhört illikvid, vilket gör att kursen kan skaka, men fundamentet är starkt.


Samtliga affärer som beskrivits ovan är ju såklart inga roliga sådana. Men här gäller det att se nyktert. Dels har det lett fram till att jag idag är betydligt mer tålig för tuffa rörelser i kurserna och dels har det lett fram till vetskapen om att analysen och magkänslan måste fungera tillsammans. Det är också därför som jag just nu bara har Spiffbet och Gaming Corps som permanent övervikt i portföljen.


Där händer det för övrigt grejer och jag tror för första gången sedan årskiftet att jag är på väg att spika vilka bolag som jag ska satsa långsiktigt på. Men DET, det är en blogg för en annan dag!


Ha dé!


/Jeppe


bottom of page