top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Många fina bolag till vrakpriser, men varför avstår jag från att köpa?

Samtidigt som Sprint Bioscience rapporterade idag så gjorde jag en enkel sammanfattning av mina iakttagelser på börsen från det att 2022 tog sin början. Mycket har gått på tomgång och mycket har sjunkit i värde. För de som följer börsen hyfsat kontinuerligt så är inte detta några som helst överraskningar. Inflation, räntor och det förbannade kriget i Ukraina är bland annat något som syns flitigt i medierna och som företagen kommer att behöva brottas med framgent.


När jag tittar på min bevakningslista så kan jag, bokstavlig talat, säga att det saliveras kraftigt över den mängd kvalitet som nu börjar gå att köpa för riktigt intressanta multiplar. SBB handlas till över 5 % direktavkastning, Angler Gaming till över 10%. Båda företag som tagit rejält med stryk i sina kurser. Bolag som Fastator har rört sig ner mot 16 kr per aktie vilket har ökat den stora rabatt som redan fanns i investmentbolaget. Cloetta har rört sig ner mot 21 kr vilket för mig är attraktivt givet dess konjunkturokänsliga affärsmodell. Två av mina favoritbolag att följa inom förvärvsdrivna bolag, Teqnion och Ratos, har båda gått ner rejält i pris och ser riktigt intressanta ut givet deras historik, tillväxt och lönsamhet.


Det finns många fler exempel på bolag som jag upplever har riktigt bra ingångslägen och koncensus verkar vara att tillväxt generellt har tagit rejält mycket mera stryk än klassiska värdebolag, även om de fått sig sina törnar de också. Då är det också relevant att fråga sig varför det inte köps i några av dessa fantastisk välskötta bolag från min sida.


Då transparens är ett viktig ledord för bloggen så tåls det återigen att påpekas att allt kapital som jag har samlat på mig (utöver min personliga buffert) ligger på börsen i ett antal olika aktier. Idag avslutades dagen med en total på ~78% minus. Vi snackar alltså om att nästan 80% av det värde jag köpte för är borta i skrivande stund. Man kan argumentera för att det vid detta laget hade varit ett ypperligt tillfälle att ta med sig alla lärdomar, bryta ihop och komma igen för att starta om från början.


Torrt krut är alltså ingenting jag har mer än vid löning, men dessa stoppas in i de bolag som jag redan äger. Som bekant har jag en koncentrerad portfölj inriktad mot tillväxt och riktigt små företag. Det är helt enkelt roligare att följa. Dessutom har det fördelen av att det är enklare att göra analysen. För att spä på det ytterligare så är det, trots att resultatet talar för det motsatta, en väl genomtänkt strategi som är tänkt att följas och ges mesta möjliga chans att utvecklas. Givet detta så är volatiliteten något som jag helt enkelt får tåla så länge bolagen utvecklas åt rätt håll.


Samtidigt ska jag inte sticka under stolen med att köpfingret absolut har ryckt till när ögonen har vandrat över den mängd större bolag som kommit ner rejält i pris och till schyssta direktavkastningar. Jag skulle absolut kunna svänga om och börja handla dessa också, men då skulle jag tumma på både potential och förmåga att förstå bolaget. Dessutom så skulle jag få en oönskad bredd på innehav. Jag tycker helt enkelt att det är tillräckligt påfrestande att följa max fem bolag så nära som jag gör.


Det enda som verkligen skulle kunna göra att jag någon gång i framtiden överväger att ta in större bolag är de företag som delar ut pengar mer än en gång per år. På det här sättet så skulle jag ge mig förutsättningar för ett kassaflöde utöver det jag får från min lön och därmed ännu fler tillfällen att investera över tid, även om det initialt skulle vara mycket små summor. Tills vidare är det min koncentrerade strategi som gäller och de bolag jag äger har mycket på gång under året som ska bli mäkta intressant att följa. Fokus blir framgent på att snitta ner sig.


Jag får avsluta med att önska alla andra lycka till ute i "rean". Det kan mycket väl bli så att många bolag kommer sjunka ytterligare i värde under året då det är ganska oroligt på marknaden. För den långsiktige så lutar det dock åt att det finns väldigt mycket möjligheter just nu.


Tills nästa inlägg, ha dé!


/Jeppe

bottom of page