top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Kort analys kring de fyra kommande rapporterna som rör portföljen! 1/4

Det nalkas lilla julafton de kommande två-tre veckorna för min egen del. Äntligen är det dags för ett nytt kvartal att avrapporteras från de bolag jag valt att ha i portföljen och som vanligt är det en spännande, intressant och lite osäker rapportperiod som möter mig. Jag vet ärligt talat inte vad riktigt vad som kan förväntas på kort sikt. Men det är roligt att prognosticera (som är ett finare ord för att gissa) och det är precis vad jag ska ge mig ut för att göra i dagens inlägg. Förhoppningsvis finns det en hel del att underbygga argumenten med.


Den 18:e augusti rapporterar Tourn International sitt andra kvartal. Aktien fick en väldig fart under -21 och förväntningarna blev på kort sikt oerhört höga. I samband med detta såg man sin chans att accelerera tillväxten och verkligen satsa på att sätta bolaget på den internationella scenen. Det här ledde så småningom fram till den riktade nyemissionen på 54kr/aktie. Jag var ruskigt intresserad av bolaget redan vid denna tid, men hade verkligen inte läst på tillräckligt vilket gjorde att jag tyckte att den var för dyr. Nu, idag, när jag faktiskt har läst på en hel del så det utan tvekan så att den var för dyr sett till dåvarande nuläge, vilket gör mig glad att jag faktiskt har börjat lägga en hel del vikt vid priset som betalas.


Tourn har uttryckligen satsat på tillväxt sedan förra året och verkligen gasat. En stor del av satsningen har, vad jag läst mig till, handlat om att knyta till sig influencers inom Youtube samt kontakt med deras managers för att binda upp förstnämnda mot plattformen Nagato. Detta har skett genom att dessa fått nyttja tjänsten första året gratis, för att sedan betala för nyttjandet efterkommande två år (i regel). Och det är här det börjar bli intressant för egen del. Tourn har vuxit kraftigt under lång tid, men frågan är om det inte är inom det närmaste året som man står inför sitt riktiga genombrott rent rapportmässigt. Det är nämligen i Q2 som de första gratis-dealarna börjar gå ut, medan det i Q3 bör rassla till ordentligt. I korthet innebär detta att det finns en hel del kunder som än så länge inte betalat en krona för Tourns Nagato. Hur stor denna delen är törs jag inte spekulera i, men bolaget går tre riktigt intressanta kvartal tillmötes grundat i denna vetskap.


På motsatta sidan finns det dock orosmoln som bör tas med i förväntningarna. Överlag är min uppfattning att trots det osäkra marknadsläget (på grund av många olika faktorer) så tjänat fortfarande många företag bra med pengar. Osäkerhet är dock något som brukar ha påverkan på viljan att annonsera. Detta är något som både Tourn Agency (plattformen där man kopplar ihop bolag som vill annonsera med influencers) och Nagato kan komma att påverkas av. Än så länge är konkurrenterna få på det Tourn gör, men givet att bolaget fortsätter prestera de fina tillväxttal man gjort historiskt så är även detta en parameter som kommer bli mer central framgent då lukrativa marknader har en tendens att locka till sig många aktörer. Min tro är ändå sammanfattningsvis att Tourn kommer ha ett bättre andra kvartal än föregående års jämförelsesiffror. Detta härleds enbart till att det bör vara betydligt fler som börjar betala för plattformen i detta skede.


Med detta i åtanke så tycker i alla fall inte jag att värderingen är speciellt utmanande i dagens läge på 231,6 miljoner. Fortsätter bolaget att prestera så får den dock gärna ligga kvar där ett tag då jag inte är i närheten av att ha den positionen som jag vill ha ännu. Vi får helt enkelt se vad marknaden värderar rapporten till. Klart är i varje fall att när bolaget väl når sin kritiska massa på omsättning så finns där en riktigt fin skalbarhets-potential som kan göra att Tourn kommer kunna tjäna riktigt bra med pengar.


En kort kuriosa som kan vara värd att ha med i bakhuvudet (även om det absolut inte är mer en spekulation på framtiden) är bolagets finansiella mål. 2025 ska bolaget omsätta minst 500 miljoner kronor med en vinstmarginal på 10%. Det här ska ske organiskt och i huvudsak genom Nagatos framfart. Agency blir därmed ett plus. Detta underbyggs även av de optioner som gavs ut till styrelsemedlemmarna i samband med årets årsstämma. Dessa kommer kunna tecknas i juni 2025 och har då ett pris på 90 kronor. En ganska saftig resa från dagens 23,35 kronor. Men det ligger som sagt framåt i tiden och mycket kan hända på vägen.


Det råder ingen tvekan över att bolaget kommer att få jobba hårt för att nå dit, men resan är definitivt spännande att följa. På torsdag läggs ytterligare en del i pusslet, och jag tror på en positiv rapport. Det här blir för övrigt första inlägget av planerade fyra kring vad som kan gå att vänta sig kring de bolag som befinner sig i min portfölj. Nästa bolag bör bli Savelend.


Tills nästa inlägg, ha dé!


/Jeppebottom of page