top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Julhandeln inledd, en blogg i tillfällig dvala!

Nu har julhandeln verkligen börjat göra sig påmind och det är minst sagt en hel del att stå i under de tre kommande veckorna. Kanske det är att vara en aning naiv, för därefter har vi ett januari och ett riktigt intressant 2023 framför oss som kommer kräva kopiöst med arbete för att fortsätta hålla den butik jag jobbar i relevant. Dessvärre har aktiviteten på bloggen tagit stryk vilket är en medveten prioritering i denna period där tid utanför jobbet till och från blir en bristvara.


Idag tyckte jag dock att det var dags igen och det är framförallt i samband med att ett av innehaven har meddelat om emission idag. Det är inga mindre än Gaming Corps som egentligen helt väntat behövde finansiering för att fortsätta hålla gasen i botten i de satsningar som gjorts och ska göras. Det är väldigt spännande att följa företaget och även om jag saknar all form av detaljkunskaper så är det verkligen häftigt att bevittna bolagets produkter på bra exponeringar hos många kända operatörer.


Till emissionen ifråga: Den är om 10 miljoner kronor och i form utav en riktad sådan till Svea Bank som redan finns i ägarledet. Jag är i första hand förespråkare för traditionell företrädesemission för att på så sätt övertyga befintliga ägare om de satsningar som ska göras, men i detta marknadsklimatet så är det enormt fördelaktigt att en storägare kan gå in och stötta utan att en så kostsam apparat som en företrädesemission behöver initieras. Det här får väl ses som ett undantag som bekräftar regeln. Teckningskursen är dessutom till en liten premie och utspädningen norr om 6%.


Frågan är bara om detta räcker till positiva kassaflöden. I en ideal värld så ja, absolut, då bör prognosticerade intäktsökningar leda till att det i slutändan slår över positivt. Det som dock hänt (på det positivaste av alla sätt) är att bolagets produkter fått ett rejält varmt mottagande. Därav sitter man i angenäma problem i att å ena sidan försöka leverera resultat i balans, medans man å andra sidan behöver växa företaget för att leverera på de åtaganden kunderna efterfrågar. Jag tror därför på att kostnadssidan kommer att fortsätta öka även in på 2023, men att intäkterna kommer börja äta på underskottet. Huruvida detta leder till att bolaget blir lönsamt i slutändan är jag inte karl att prognosticera.


I övrigt har jag kommit överens med mig själv om att släppa Intervaccs bevakning. Mycket möjligt att jag går miste om något stort här, men jag kan verkligen inget om detaljerna och jag vet inte vad som driver marknaden. Även om jag gått igenom mycket material så har jag landat i att jag inte kan tillräckligt och att jag dessutom inte är villig att lägga ner all tid det skulle ta för att läsa på. Då ska jag helt enkelt inte in och veva!


Savelend fortsätter att köra på och även där är finansiering säkrad och där är det faktiskt så att lönsamhet ser ganska troligt ut inom kort, vilket är kul. Bolaget hade optionsinlösen från incitamentsprogram föregående veckor vilket inbringade minst 17 miljoner kronor. Utifrån perspektivet att många i ledning och styrelse redan sitter på stora innehav i bolaget, och nu ökar från redan stora positioner, så är det ett förtroendeingivande signalvärde. Pilotskolan kan man lugnt slå fast är något som tillämpas. Det är fortsatt lite osäkert hur bolaget kommer att kunna navigera det på förhand snåriga 2023, men just nu så verkar det ändå vara bra fart och uppåt.


Scout Gaming får fortsatt vara kvar i portföljen som bevakning, men under mina högst ovetenskapliga fältstudier från spelsajter som erbjuder deras spel så är min uppfattning att volymen har ökat. Med tanke på att bolaget till viss del ändrat sitt sätt att ta betalt för tjänsten så är det lite oklart huruvida detta påverkar siffrorna. För produkten Daily Fantasy Sports så är det utan tvekan en liten seger i den resan som nu görs för att ta bolaget till lönsamhet. Kul att följa, men aningen för många frågetecken fortsatt.


Blick Global meddelade förra veckan att Wigets annonsplattform går för full maskin och har sett en rejäl ökning av omsättningen från den. Skoj, där finns dock lite osäkerheter kring hur den andra delen av betalningen för Brand Legends ska utföras. Jag misstänker att det kommer bli någon form av finansieringslösning för detta inom kort. Hur den blir vågar jag dock inte spekulera om. Å andra sidan så har bolaget börjat rekrytera så smått vilket allt som oftast ska tas som en signal för att det börjar bli mer att syssla med. Och med tanke på Blicks risiga 2021 så tas det här som positivt. Bevakning fortsätter.


Det var det hela för denna gång!


Vi hörs, syns och ses!


/Jeppe


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page