top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Jag har börjat spara på Savelends plattform + lite annat!

Det har återigen gått ganska längesedan jag skrev. Främst stavas det att januari är en intensiv månad i dagligvaruhandeln då det ska in nyheter, läggas budgetar, profilera om utbud med mera, med mera. Såhär är det sannolikt i många branscher, men det är verkligen påtagligt inför 2023 då fokus helt har fått omprioriterats på grund av andra halvåret 2023.


Jag har dock följt börsen nästan varje dag och fortsatt läsa om det jag både är intresserad av samt det jag inte är intresserad av. Det går att konstatera att portföljen rört sig mycket lite vilket främst stavas dålig handel i de innehav jag har. Det har varken varit stora utförsäljningar eller stora inköp. Nyhetsflödet har taktat på och där rör det sig ändå.


Jag har tagit beslut i att så smått fortsätta köpa Bergs Timber. Där går att förvänta sig en trevande närtid, men på lite längre sikt så ser det fortsatt väldigt intressant och billigt ut. Därmed adderar vi äntligen ett tredje bolag jämte Gaming Corps och Savelend. Jag har dessutom fortsatt kikat in Blick Global Group och de släppte som bekant information om sin Q4 igår, vilket visade på fina siffror. Nu är frågan om de får in sina pengar via emissionen, men helt klart får de vara kvar på bevakningslistan. Riktigt så optimistisk är jag inte ännu att jag slår på stora trumman här, men det är definitivt ett intressant bygge.


Det som jag personligen kan konstatera är att det är ohyggligt utmanande i det segmentet jag letar i, småbolagen, att hitta case i den här typen av marknad. Det är utmanande i vanliga fall med, men bristen på riskvilligt kapital gör att positiva kassaflöden och bevisad skalbarhet värderas väldigt högt. Det finns inte brist på intressanta bolag, för dessa finns i överflöd. Däremot ska bolagen ha bevisat sig så långt att de inte behöver externa pengar från aktiemarknaden för att överleva, utan i sådana fall ha dem för att ta nya marknadsandelar.


Därför tog jag i måndags beslutet att börja investera på Savelends plattform. Jag har funderat ganska länge på att ta det steget då jag äger, i förhållande till min ekonomi, rejält med aktier i bolaget. Jag är inte ute efter att marknadsföra bolaget utan enbart konstatera att det för tillfället är ett sätt att bredda sig på lite säkrare mark. Därav återfinns ingen kundlänk i inlägget ;) Vi får se vart detta tar vägen, men det skulle kunna ses som lite av ett fjärde innehav. Det finns väldigt mycket möjligheter på aktiemarknaden men jag vill vara lite kylig där, och att diversifiera med krediter känns faktiskt som ett bra substitut.


I dagens marknad är begreppet risk betydligt mer förekommande än de tidigare år, varav diversifiering, bevisade affärer och dylikt fått rampljuset den senaste tiden. Det struntar jag helt ärligt i. Det är inte därför jag investerar på Savelends plattform. Deras plattform har avkastat mellan 8-10% historiskt efter kreditförluster och även om delar av detta försvinner på vägen i avgifter så är det ändå ett intressant kassaflöde och sparform.


Utöver detta är det snart dags för rapporter och som vanligt kommer småbolagen lite senare. De jag tittar extra på i Q1 är:

Bergs Timber 2 februari

AlphaHelix 16 Februari

Intervacc 17 Februari

Savelend 22 Februari

Gaming Corps 24 Februari

Binero Group 24 Februari

Blick Global Group 28 Februari

Fantasma Games 1 Mars


Det var allt för dagens inlägg. Förhoppningsvis dröjer det inte lika länge som senast innan jag får tillfället att skriva av mig igen!


Tills nästa inlägg, ha dé!


/Jeppe


bottom of page