top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Hej vad det svänger, här gäller det att hänga med!

Börsen skakar, den skakar lite mer, och sedan skakar den ännu mer. Ukraina, räntor, Kina, energi och potentiell avstängning av elen... Det råder inte direkt brist på enorma orosmoln vid horisonten. För den som vill så går det dagligen att läsa deppiga nyheter om vad det är som händer och sker i världen och på marknaden. Det gör dock inte jag. Då hade jag nämligen blivit deprimerad. Istället får jag glädjas åt att jag faktiskt har det väldigt bra i skrivande stund. Ofta kan det vara en bra idé att faktiskt värdera det man har, i en värld där man ofta tittar på vad man vill ha.


Nåja, nog med flosklerna. Det är trots allt börsen och portföljen som är av intresse på bloggen, även om det inte fullt ut går att ignorera händelserna som drabbar världen. Dessa har ju nämligen en tendens att påverka investeringarna. En kort reflektion av det som händer på marknaden är hur sentimentet totalt förändrat den tillfälliga synen på fastigheter. Efter att det under lång tid proklamerats att det varit lågrisktillgångar så har bolagen med hög belåning fått lite grus i maskineriet. Små förändringar i räntan gör underverk för att sätta käppar i hjulen. En kul liten iakttagelse även om jag långsiktigt tror på att fastigheter kommer att vara en bra placering så småningom, men det kommer att ta tid innan det blir attraktivt igen.


För den egna portföljen så råder tyst period för tillfället. Samtliga fyra rapporter kommer inte förrän mot slutet av augusti. Många rapporter som har nått marknaden av de större bolagen har varit genomgående ganska bra med tanke på omständigheterna. Hur det utvecklas under resten av året återstår dock att se, men det ger en initial förhoppning om att även mina Q2:or kommer påvisa fortsatt stark utveckling. Fördelen där är att mina bolag ju är mindre, vilket i sin tur kan göra att de tack vare sin litenhet kan utvecklas väldigt bra även under tider då lågkonjunkturens vindar gör sig påminda. Det behöver dock inte betyda att de kommer göra det, men chansen är markant större.


I ett marknadsklimat där börskurserna svänger fram och tillbaka så är min inställning att det här ges fina möjligheter att köpa bolag med framtiden för sig relativt billigt. Säga vad man vill om min investering i Spiffbet, men jag märker mer och mer vad den förlusten har ingjutit för lärdomar. Det är i princip omöjligt att känna någon form av känslor för vad kurserna står i, oavsett om jag äger aktien eller inte. Om bolaget utvecklas framåt så är det det enda som betyder något.


Klart är i varje fall, givet vår oroliga omvärld, att för den som går in med att vara långsiktig på riktigt så är tillfällena helt klart intressanta. Även om det svänger än åt ena, än åt andra hållet, så gäller det att hänga med. Historien talar sitt tydliga språk: aktier på lång sikt är ett fantastiskt sätt att placera sina pengar i. Det är en risk och chans som är värd att ta!


Tills nästa inlägg, ha dé!


/Jeppebottom of page