top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Fina bolag som är alldeles för dyra #2

Jag som inte varit med på marknaden sedan Hedenhös (vilket många har) och har därför inte erfarenheten av att handla på marknaden utan internets hjälp. Information finns i överflöd ett par väl avvägda knapptryck bort. Med mängder av fakta, åsikter och analyser som når alla marknadens aktörer ASAP om de efterfrågar det så är min uppfattning att det finns stora utmaningar i att hitta aktier som är fundamentalt undervärderade sett till den tillväxt de förhoppningsvis står inför.


Mitt första inlägg, i den då förmodade bloggserien, blev ett inlägg om Paradox Interactive. Ett förhållandevis stort bolag som verkar inom spel och underhållning, något jag själv har tyckt varit oerhört roligt och sysslat mycket med. Slutsatsen då var att trots deras starka varumärken och gedigna spelportfölj så motiverar inte prislappen en ingång i aktien. Dessutom, och en inte helt oviktig parameter i sammanhanget, så är bolaget så stort att jag själv skulle få svårt att få en rejäl överblick av verksamheten för att känna mig trygg. Detta även om Paradox kanske är ett aningens mer lättöverskådligt spelbolag än säg, exempelvis Embracer, där man inte har en aning om vad som ska skjutas ut genom hagelbössan.


Nej, då är fokus på mindre bolag en melodi som mer är av min karaktär, trots att vissa risker ökar markant. I samband med att jag lyssnade på ett avsnitt av Framgångspodden där både investeraren Tommy Jacobsson och tidigare finansministern Anders Borg medverkade (ingen av dem behöver någon närmre presentation) så fick jag upp ögonen för ett potentiellt pangbolag. Utan att ha grottat ned sig alltför mycket så framstår det lite som ett drömbolag för mig att äga. Bolaget ifråga är Checkin.com Group. Här har vi ett bolag med en tydligt värdeskapande affärsmodell för både sig själva men framförallt för sina kunder. Den organiska tillväxten är hög och den potentiella lönsamheten några år framåt är makalös. Det finns i grund och botten redan nu en lönsamhet (om man hade velat ha den) vilket gör att bolaget skulle kunna växa helt (långsammare förvisso) på egna kassaflöden.


Det finns en stark ägarlista bakom som kan stötta företaget, bolaget påvisar som bekant en brutal organisk tillväxt de senaste rapporterna och deras marknad är mer eller mindre oändlig. Dessutom är bolaget fortfarande att anse vara i tidig fas vilket skulle göra en eventuell analys avsevärt enklare än om man skulle ge sin in i några av de större tech-företagen.


Bolaget fick initialt väldigt mycket surr och hajp kring sig vid sin börsintroduktion och handlades som mest till ett aktiepris på 155 spänn vilket gav ett aktiepris på en bra bit över fyra miljarder. Detta för ett teknikbolag som egentligen bara är i början av sin resa. Idag handlas bolaget på mer modesta 800 miljoner kronor. Deras p/s - tal avskräcker dock på mäktiga 14. Även om de skulle nå sitt finansiella mål om en omsättning på en halv miljard år 2025 så är fortfarande dagens prislapp hög enligt mig. En eventuell investering behöver ha många fler år än så vid horisonten. Det kan hända mycket på den tiden och med risken för vad som kan hända på vägen, med allt vad konkurrenter heter, så är fallhöjden större än vad priset motiverar. Subjektivt såklart, men så tycker jag. + i kanten för att det har en rejäl kassa bakom sig vilket i alla fall borde medföra finansiell trygghet i tillväxtresan framåt.


Det är bara att gratulera ägarna och grundarna som sitter i det här bolaget och som har varit med sedan start. Sköter de sina kort rätt så har de en riktigt intressant framtid för sig. Skulle någon gång bolaget röra sig ner mott 200- 300 miljoner i bolagsvärde utan att något fundamentalt förändrats så hade jag nog kastat min likbleka lekamen över bolagets aktie och köpt så mycket jag kunnat under en period. Nu fortsätter jag sitta på läktaren och förblir nöjd som åskådare.


Har du något bolag du själv gärna hade investerat i om det var billigare?


Till nästa inlägg, ha dé!


/Jeppe

bottom of page