top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Fina bolag som är alldeles för dyra #1

Nu kommer ett sånt här kort, intensivt och egentligen ganska intetsägande inlägg. Men, va fanken, det är tisdag och eftermiddagskaffet har inte hunnit kicka igång ännu vilket därmed innebär att jag är trött. Därav kör vi på. Med #1 i titeln så förbereder jag mig till och med för att det kan bli en bloggserie. Vi får se om jag tröttnar snabbt eller om det faktiskt blir så att det här kan bli riktigt underhållande. Fokus idag är i alla fall ett bolag vars produkter jag själv investerat fasansfullt många timmar i och som vore något av en drömobjekt att investera i om det inte vore för en liten, liten detalj... nämligen att det är sjukt, jäkla dyrt!


Företaget jag skriver om i dagens blogg är inget mindre än en av de svenska stoltheterna på internationella spelscenen, investmentbolaget Spiltans enskilt bästa investering och ägaren och producenten av några av de bästa PC-spelen som någonsin gjorts inom strategi. Bolagets namn är Paradox Interactive.


Hur bolaget styrs, vilken pipeline de har eller hur utsikterna ser ut i skrivande stund ska jag låta vara osagt. Det kan jag ingenting om. Men produktportföljen däremot kan få en att dregla och att prata osammanhängande. Där återfinns exempelvis Europa Universalis, Crusader Kings och Hearts of Iron. Spel som under många, många år har byggt upp varumärken och spelarföljen som avundsjukt noterats av flertalet andra spelföretag. Jag lyssnade för inte speciellt längesedan på Investerarens Podcast där dåvarande styrelseordföranden (nuvarande VD) Fredrik Wester under 2018 besökte podden. Och han cementerade att spelarna slutar nästan aldrig att spela deras spel. De har, med branschens mått mätt, en helt galet hög "retention" vilket är ett kvitto på riktigt bra och djupa spel som det kan gå att ha kul med nästan i evigheter.


För att inte tala om det jag själv spelat mest av: Cities Skylines. Jag tillhör fortfarande skaran som anser att EA grävde SimCitys grav 2013 när det spelet skulle göra bejublad comeback. Där fanns extremt mycket på plats, och i ärlighetens namn så kanske också spelet har aningens mer personlighet än Skylines. Däremot fanns det så uppenbara brister i spelets grundläggande funktionalitet. Världarna var extremt små och onlineuppkoppling var ett krav. Något som decimerade spelarbasen på rekordtid. Paradox å sin sidan, med studion Colossal Order i spetsen, klev lyhört fram och levererade inom alla områden - och lite till! Att spelet än idag dyker upp på topplistorna över försäljning säger något om storheten, och att det fortfarande släpps relevant DLC säger något om att spelarna fortfarande är där.


Jag skulle gärna äga Paradox enbart på grund av den här spelportföljen. Det finns så mycket jag själv gillar, och det är starka varumärken med lojala spelare så länge som bolaget levererar vad de vill ha. Och de brukar se till att leverera även om de har haft en och annan svajig lansering som de sedan brukar se till att städa upp.


Även om caset är något av ett drömföretag att köpa in sig i så har ändå pris en betydande del. I skrivande stund är min uppfattning att bolaget fortfarande är alldeles för dyrt, trots att det är superfint. Värderingen har förvisso gått ner rejält sedan Covid- rallyt under 2020, men det säger nog mer om rallyt än vad det gör om bolaget. Trots det är alltså värderingen, i mitt tycker, fortfarande hög. Hade bolaget varit betydligt mindre idag så kanske det hade kunnat gå att överväga ett köp enbart på grund av att det skulle kunna växa in i det relativt obehindrat. Men nu är värdering på 18 miljarder, det skojas absolut inte bort och är en respektingivande siffra. Här är det bara att säga grattis till de ägare som suttit med sen innan Corona. Och så länge multipeln är där den är, så lär jag inte sälla mig till den skaran utan titta på från läktaren. Där kan man fortfarande dregla över spelportföljen utan att tänka på vad den är värderad till!


Har du något bolag du själv gärna hade investerat i om det var billigare?


Till nästa inlägg, ha dé!


/Jeppe




bottom of page