top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

En rejäl genomrivning av många och intressanta nyheter!

Då det är full fart i livsmedelsbranschen för tillfället, på gott och ont, så duggar inte inläggen lika tätt som vanligt. Man kan lugnt säga att med rådande mediaklimat så riktas sparkarna gärna i vår riktning. Utan att grotta ned sig i detta, vilket inte är inläggets syfte överhuvudtaget, så är det ändå häpnadsväckande över hur lite kunskaper som finns när det riktas kritik och debatt mot butikskedjorna. Att konkurrensverket kommer göra en utredning är sannolikt det bästa som kan hända.


Och med den utsvävningen så riktas helt sonika fokuset mot det som ändå är intressant i det forum jag rör mig i: aktier, och allt det som rör sig kring aktier. För även om flitigheten i skrivandet har blivit lidande så händer det fortsatt jävulskt mycket intressant som bör nämnas och kort kommenteras. Utan vidare omsvep så kastar vi oss rätt ned med ansiktet före!


Emissioner: Mitt gamla innehav Spiffbet aviserade tidigare i år om den emission som gjorde att jag klippte bandet för ungefär ett år sedan. Den kom förvisso bra mycket senare än vad jag hade trott med tanke på den finansiella ställningen då. Som väntat blir det inte mycket av ägarandelen kvar för de aktieägare som inte väljer att teckna. Då ska man ändå veta att huvudägare har bistått med ett rejält lån under tiden som hela tiden gjort att verksamheten kunnat fortsätta.


Jag funderar inte så mycket på Spiffbet längre, och har egentligen inte så gjort förrän nu. Då kan jag blicka ut och fantisera kring hur det hade sett ut om bolagets plan verkligen hade gått i lås. Och återigen så får man bara konstatera att trots att bolaget föll på målsnöret så är operatörsverksamhet i dagens reglerade klimat oerhört riskabelt. Det är bara att ta av sig hatten för de operatörer som lyckas göra detta bra.


Utöver Spiffbet så har även Intervacc nyligen aviserat om en nyemission. Jag ska inte sticka ut hakan och säga att jag kan bolaget utan och innan, men känner mig ändå relativt säker över att företagets produkt är unik. Sedan har leveransen definitivt tagit mycket längre tid än väntat, och med det har även pengarna börjat sina. Intervacc var ett intressant bevakningsämne, och är det fortfarande, men med denna turbulens annalkande så är det inget som lockar. Det må kanske bli det om något år, jag håller i alla fall lite koll.


Färre inlägg på finanstwitter, samt hårdare ton? Personligen är jag relativt färsk när det kommer till finanstwitter, men anser ändå att fördelarna har varit fler än nackdelarna. Detta trots att flödet ibland lämnar en del att önska. Min uppfattning är dock att det relativt snabbt efter hausse-åren har minskat med kvalitativa inlägg, och att det snarare är de profiler som tidigare var framträdande som fortfarande är det. Däremot upplever jag att tonen har blivit både hårdare och råare, vilket i många diskussioner kan upplevas som att fokus rör sig mot personen snarare än själva ämnet som diskuteras. Men vad vet jag?


Gaming Corps trummar på: För den som inte följer deras twitter eller deras officiella nyhetsflöde så är det en stark rekommendation. Även om det här fortfarande ska ses som en mycket riskfylld investering så är det ändå oerhört kul att se vad Juha & Co lyckats utföra under de snart fem år som de lett bolaget. Och nu börjar bolagets produkter och prestationer få internationellt ljus kastat på sig. Detta i takt med att intäkterna stiger, om än från blygsamma nivåer.


Savelend trummar på: Det är fortsatt bra momentum även i Savelend där den riktigt stora nyheten som kommer dominera deras fokus ett bra tag är förvärvet av Lunars P2P-verksamhet. Det här är riktigt stort för bolaget och dealen innebär varken utspädningar eller kontantbetalningar, utan det kommer ske en intäktsdelning under kommande år. Fortfarande är jag en aning orolig över hur bolagets krediter kommer att stå sig i lågkonjunktur men hittills ser väldigt mycket, väldigt bra ut.


Zordix fick skin-in-the-game: Spelbolaget Zordix har minst sagt haft en händelserik höst och det som är spännande, utöver att Smalland har släppts och att lovande Bramble ska släppas, är att bolagets ledning har köpt mer aktier. Det är grundaren och tidigare VD:n Matti Larsson som släppt stora delar av sitt innehav vilket nuvarande VD samt styrelseordförande köpt. Däremellan återfinns även ett antal fonder. De som haft den minsta tvekan kring insiderägandet borde därmed oron vara bortröjd. Dock är det fortfarande upp till bevis för bolaget att leverera på att gå mot att utveckla fler egna spel. Att bolaget dock helt tagits över av tidigare Maximum Games är nog mer att betrakta som ett faktum vid detta laget.


Evolution går starkt i USA: Ja, egentligen bara för att jag har ett stort intresse av iGaming så är det nästan pliktskyldigt att ta med dem i inlägget. Det går bra för EVO nu, igen. Grattis och hatten av.


Fortsatt stora frågetecken kring Lohilo: Lohilo är ett bolag som under en kort period var en del av min portfölj. När bolaget börsnoterades kunde man skönja ett visst storhetsvansinne (de hade exempelvis tre säljare samtidigt i vår butik) och det var förvisso för tidigt att säga något då, men med facit i hand gick resan inte riktigt som det var tänkt. Egenupplevd erfarenhet gällande deras produkter är att deras glassortiment fortfarande tuggar på väldigt bra, och det är över hela spektrat av deras egna sortiment. Vänligen notera att detta enbart rör en butik och därmed innebär att det är att se som ett stickprov. Däremot är deras drycker ett minne blott och platserna har helt övertagits av nya konkurrenter. De egna glassprodukterna taktar alltså på bra, vad som också skett är att bolaget kraftigt reducerat sin kostnadskostym. Utifrån en helt ny grund att bygga på, med en stark omsättning i ryggen, så borde det fortsatt finnas hopp för det gamla anrika Alvestaglass. Deras böcker ser dock inte lika bra ut i min mening och extern finansiering borde vara något som övervägs. Jag följer fortsatt intresserat.


Första Spac:en i mål: Huruvida de svenska Spac:arna skulle nå succé eller inte under hausse-åren var det nog många som frågade sig. Hittills hade det varit tyst, fram tills nu: ACQ Bure kommer att fusioneras ihop med ett bolag som kallsa Yubico. Och där stannar i princip all min kunskap kring transaktionen. Jag är egentligen bara glad och imponerad över att den här typen av börsfenomen faktiskt gick i hamn.


Och med det avslutar jag dagens inlägg. I den föränderliga börsvärlden finns det som vanligt hur mycket som helst att ta i, jag har valt att nämna det som främst har någon koppling till vart jag själv har varit och rört i.


Ha dé!


/Jeppe
bottom of page