top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Diversifiera portföljen med Savelend och krediter en bra idé?

Nej, jag går inte i tankarna på något annat bolag att investera i för tillfället. Tvärtom, jag känner mig märkligt tillfreds i skrivande stund även om jag är väl medveten om att det kan storma rejält när rapporterna väl kommer trilla in. Visst, även jag börjar inse se att en del värderingar på väletablerade företag har kommit ner rejält och att eventuella köp i tillsynes mindre riskfyllda tillgångar hade varit en bra idé. Men det är inte jag. Man ska aldrig säga aldrig, men att köpa ett Investor är minst sagt avlägset (även om jag veeeeeet att det är ett av Sveriges finaste företag).


Med det sagt så har en liten, liten del av mitt fokus riktats åt ett annat håll och då inte åt specifikt aktieinvesteringar. Däremot har det en stark koppling till min nuvarande portfölj. I min iver att försöka göra ytterligare några affärer nystade jag i några olika möjligheter för att uppnå ett litet extra kassaflöde utöver min lön att investera.


Det mest uppenbara från start var såklart att investera i utdelande bolag, preferensaktier eller högutbetalande obligationer. Och det är absolut en väldigt bra idé. Det är också en idé som delar av finanstwitter framgångsrikt delat med sig sina erfarenheter av. Strategin fungerar. Problematiken där är att det skulle innebära att jag hade behövt tumma på min strategi, och som det kontrollfreak jag är så hade det inneburit ett enormt tungt arbete i att försöka utröna vart varje bolag står. Något jag redan kan tycka är tillräckligt påfrestande tankemässigt när man ska värdera all information i "bara" de fyra som jag har. Dessutom finns alltid en marknadsrisk att ha i åtanke.


Däremot grävde jag lite där jag stod och insåg att jag hade ett ypperligt alternativ rakt framför ögonen. Jag började köpa aktier i Savelend nu under sommaren då den är där för "the long-run" (trots sin höga värdering) och deras plattform för att investera i krediter ser ju på pappret alldeles fantastisk ut. Att som aktieägare faktiskt gå in och nyttja plattformen är heller ingen dum idé ur ett analysperspektiv även om jag redan är väl påläst kring den.


Jag har registrerat mig och skaffat konto men än så länge inte börjat spara. I det läge vi befinner oss på börsen så är en investering i krediter med Savelend målavkastning på 7-9% om året verkligen inte dåligt. Med lite pengar investerat på plattformen så kan det bli ett bra kassaflöde så småningom som kan investeras i nya krediter eller aktier. Däremot ska det sannolikt inte väntas att avkastningen kommer ligga på 7-9% varje år, men att det ger någonting tillbaka som är avsevärt bättre än att sitta på kassa och därmed kan användas känns väldigt attraktivt för min del.


Om det här innebär att jag kommer börja spara på plattformen återstår att se. Slutligen handlar detta till viss del om att sprida mig, med den stora fördelen att plattformen sköter spridningen av kapitalet på många krediter. Jag slipper därmed ägna speciellt mycket tankeverksamhet åt investeringen samtidigt som jag slipper oroa mig för marknadsrisken. Detta hade alltså teoretiskt sett kunnat agera som mitt femte innehav. Huruvida om det blir så i praktiken återstår att se, men möjligheten är minst sagt saftig och tåls att tänkas på...


Tills nästa inlägg, ha dé!


/Jeppe


bottom of page