top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Bevakning på Intervacc och Scout Gaming inledd!

Som sig bör innan jag gör en ordentlig entré i ett bolags ägarlista (låter ju som storhetsvansinne när det egentligen rör sig om småsparar-summor, men, men...) så har jag för vana att ta en mindre position för att känna på hur det faktiskt känns att äga aktien. Hittills så är det egentligen enbart Savelend och Gaming Corps som till sist har passerat nålsögat sedan jag beslutade mig för att jobba koncentrerat.


Men, va, har du inte QBank och Tourn? Och hur var det med Lohilo? Jo, samtliga var med en längre period där jag faktiskt byggde på, för min del, respektabla summor. Där var det dock till sist någon punkt som gjorde att det inte kunde vara en hörnsten i portföljen. Problematiken generellt på de mindre listorna är frånvaron av information, och där är inte QBank eller Blick Global (som jag var inne i lite för snart ett år sedan) några undantag. Även om jag på pappret verkligen gillar företagen och vad de gör och vad de kan bli, så är det samtidigt så att jag har insett att jag måste se till att försöka ha så mycket koll som möjligt. Jag hade förvisso Spiffbet, vilket blev min absolut största förlustaffär ändå, men där får jag egentligen skylla mer på att jag inte uppfattade marknadssignalerna trots att jag hade gjort en gedigen grundanalys och köpt grundidén. Initialt var detta rätt, men det blev något annat dessvärre. Att börsen ger och tar är något man får leva med. Lärdomarna är bestående.


Dagens korta och svamliga inlägg härrör till anledningarna att bevakningsposter har tagits i Intervacc och Scout Gaming. Bakgrunden är till en början enkla sådana (men går det här vägen så kommer det adderas lager av komplexitet ju mer man lär sig):


I Intervaccs fall handlar det om något så ovanligt som ett läkemedelsutvecklingsbolag som faktiskt har lyckats och ska börja sälja. Bolaget har riktat in sig på vaccin mot djur och produkten de har fått godkänd är ett vaccin mot kvarka som kan drabba hästar. Vid en första anblick bör detta skapa lite vallgravar då det, av det jag än så länge läst om, inte finns något som skyddar mot detta, och då ska man också komma ihåg att detta är en allvarlig sjukdom som kan drabba hästar. Dels på grund av smittsamheten, dels på grund av att det är en jobbig sjukdom för hästen som i värsta fall kan dö. Bolaget säljer idag inte speciellt mycket utan är i uppstartsfasen, vilket gör att kassan är ett hett ämne. Den ser dock betryggande stor ut i dagsläget vilket borde borga för att den räcker långt under försäljningsstarten. Det finns ett antal stora risker med det här caset och jag har inte räknat ordentligt på detta ännu. Dock är värderingen för mig skrämmande hög, jag riktigt kallsvettas när bolagsvärderingen är så hög utan att försäljning kickat igång nämnvärt. Därav bör jag också analysera kring om detta faktiskt är en värdering som man kan växa in i. Likt Savelend får kursen gärna sjunka så att det inte gör lika ont om jag nu skulle få för mig att köpa. Vi får se här helt enkelt, men spännande som fasen är det i alla fall!


I Scout Gamings fall så är detta en spekulation på en turnaround. Jag är ett fan av deras tjänst och har främst kommit i kontakt med bolaget via ATG som erbjuder deras Daily Fantasy Sports- produkt. Däremot har bolaget finansiellt gått katastrofalt illa och efter senaste halvårets massiva insatser, som bland annat inneburit nyemission till brutal utspädning om man inte valt att teckna, så verkar bolaget nedkört i botten efter för många år av okontrollerad tillväxt. Det som skett under den senaste tiden är dock att ta som positivt, även om man egentligen inte har en aning om vad detta tar vägen. Den starka ägarlistan ställde upp med kapital i nyemissionen vilket innebär att samtliga är kvar, vilka bland andra innebär Novobis (Lundström), Knutsson och Topline Capital. Det är verkligen inte fy skam! Däremellan har även Sveriges (o)kände spelkung Niclas Braathen gjort entré som styrelsens ordförande samtidigt som han har köpt på sig aktier. Konkurrensen på denna marknaden är dock hutlös och man slåss inte bara mot odds och betting, utan även mot de etablerade DFS- alternativen likt Fantasy Premier League. Dessutom går det att spekulera kring om det här faktiskt är en spelform som det går att tjäna pengar på i Europa. Men här kommer jag att följa det jag kan och läsa på om caset. Spännande och kul är vad det är!


Det var allt för denna gången!


Tills nästa inlägg, ha dé!


/Jeppe
bottom of page