top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Att investera i spelbolag som tickar alla boxar...

För den tappra skara läsare som ändå finns av bloggen så går det definitivt att utläsa en viss brokighet kring hur portföljen ska se ut. När Spiffbet lämnade portföljen till den svidande förlusten om 80% så lämnade den investeringen inte bara ett stort hål i plånboken, den lämnade även ett stort hål i portföljsammansättningen. Ett hål som hittills gjort att portföljens sammansättning svängt än hit och än dit grundat i den strategi jag ålagt mig.


Även om mitt största innehav heter Tourn i dagsläget, så gillar jag att investera i underhållning och spel. Det finns stora möjligheter att vara kund själv och testa produkterna som bolagen tillhandahåller marknaden. Där finns även skalfördelar som ur ett ekonomiskt perspektiv blir fantastiska om de lyckas. Men som vanligt, där det finns stor potential så finns där risk. En hel del dessutom. Och med min strategi kring bolag så blir fönstret ganska snävt när bolagskandidater rekas. Det är svårt att hitta bolag som har rimlig värdering, god tillväxt, produkter jag gillar och samtidigt har en resa som kan bli vettig att hänga med på och som faktiskt går att följa.


Bara där stryks mängder med bolag. Embracer är i princip en omöjlig djungel att navigera, Paradox (om än med helt fantastiska spelserier) är kopiöst dyrt, Starbreeze har svåra sviter från förr att hantera och EG7 känns alldeles för osäkert i skrivande stund. I iGaming-sektorn är det likadant. De bra bolagen är dyra samtidigt som regleringar och osäkerheter gör det svårnavigerat att investera i exempelvis operatörer.


Tidigare i våras hittade jag Zordix och började läsa på om det. Jag tog, en för mig, stor bevakningsposition direkt. För en gångs skull kändes det rätt i ägandet initialt. Annars brukar min magkänsla ganska snabbt säga ifrån innan jag hinner gräva ner mig i alldeles för mycket information. Bolaget var nedtryckt i kursen, hade god tillväxt, lönsamhet och det mesta av potentialen ser ut att finnas framåt i tiden. Där har inget ändrats och jag har inget att säga emot dem som anser Zordix vara en hyperintressant investering. För det tycker jag med efter en ansenlig tids ägande. Det jag dock ryggar för är hur de finansierat sina förvärv. De tre hörnpelarna har stor del fysisk distribution vilket är en del i spelbranschen som minskar. Förvärven har dock vuxit snabbt historiskt varav det ändå är att vänta sig att trenden fortsätter ett tag. Men jag anser att den fysiska distributionen har förvärvats dyrt även om de tilltänkta köpeskillingarna inte faller ut. Det är många boxar som tickar för Zordix, dock inte denna.


Jag funderade även på uppstickaren Wicket Gaming på Spotlight. Där finns verkligen möjlighet att sätta sig in i verksamheten då den är relativt liten, men där finns också den stora risken att de saknar kassaflöde. Det de har är en produkt som heter Cricket manager som precis har lanserats. Blir det en succé så finns stor uppsida, floppar det så floppar det bolaget. Nu håller de förvisso på att köpa Wegesrand i Tyskland som i sådana fall skulle bidra starkt med kassaflöde och kompetens, men det har ännu inte slutförts. Potential finns det mängder av, men samtidigt är sannolikt risken skyhög (även för mig) vilket gör att där finns ett stort MEN.


Jag återfinner även stora frågetecken kring många av de andra mindre utvecklarna och utgivarna. Mobilspel är en brutal miljö att vistas i vilket gör att de som renodlat verksamheten mot detta likt Safe Lane Gaming, Sozap och MAG Interactive blir mycket svåra att sia om. Det råder ingen tvekan om att mobilspel kan vara enormt lukrativt, samtidigt är det extremt mycket som fastnar i bruset och det blir svårt att kalkylera sannolikheter kring en satsnings vara eller icke vara.


Jag har även fortsatt bevaka de små iGaming-utvecklarna Fantasma och LL Lucky Games. Samtidigt är jag inte jättepepp på att ta i ytterligare en spelutvecklare när jag redan har Gaming Corps och mer och mer fått förtroende på att deras bygge börjar närma sig ett genombrott. Multiplier Games och Table Games har satt bolaget på iGaming-kartan och likt de sista pressmeddelandena vittnat om så har dessa satt igång en stark efterfrågan på bolagets produkter. Samtidigt tåls det att sägas att både Fantasma och LL Lucky Games lanserar fantastiska traditionella spelslottar samtidigt som de bygger imponerande distributionsnät. Där faller det dock på att jag redan har en spelleverantör och inte vill sprida den investeringen för mycket.


Kindred, Betsson och Angler Gaming är alla för stora för att jag ska kunna få en ordentlig bild kring deras verksamheter vilket gör att jag avstår från att investera i dessa. Dessutom är de samtliga operatörer vilka som grupp inte har det alltför enkelt i det regleringslandskap som håller på att bildas. Förstnämnda har tappat rejält med omsättning i år, och Angler Gaming har sannolikt delat ut mer kassa än vad de genererat vilket gjorde att de fick låna 1 miljon euro för att täcka dåligt kassaflöde. Scout Gaming Group bör också nämnas i detta sammanhang då de vuxit personalstyrkan okontrollerat utan att växa sina intäkter nämnvärt vilket lett till en riktig svettig nyemission som leder till 90% utspädning.


Jag har även kikat över affiliatebolagen där Raketech verkar vara intressantast. Catena Media är för min smak en aning dyrt sett till rådande läge och med tanke på att affiliation innebär sinnessjuka risker sett till marginaler och sitt beroende av rätt algoritmer på nätet så kan denna omsättning vara flyktig, vilket gör att premien är för stor. Det är sannolikt även detta som gör att Raketech, trots hög tillväxt under hög lönsamhet, fortfarande handlas till låga värderingar.


Jag har även återigen kikat in Blick Global Group, som väl numer är att betrakta som en bolagsgrupp inom iGaming. Bolaget har haft en snårig väg fram till idag och värderingen är extremt låg av en anledning. Dotterbolaget Wiget har haft svikande omsättning inom sin affiliateverksamhet de senaste kvartalen och förvärvet av spelstudion OMI Gaming gjorde inte saken bättre då de helt saknade kassaflöde vid tidpunkten. Därefter förvärvades Internet Vikings del inom SEO-skydd och ytterligare en dräpande utspädning för aktieägarna var ett faktum. Dessutom finns det köpeskillingar även här som ligger och gnager och eventuellt kan urholka värdena i bolaget. Delen från Internet Vikings är dock kassaflödespositiv, växande och stabil vilket gör att Blick med detta sannolikt blir lönsamt igen vilket i sin tur ger ringar på vattnet. Bolaget är mer intressant än vad det borde vara, men idel besvikelser i CV:t hittills gör att köpknappen hålls tillbaka.


Mina boxar är att bolaget jag investerar i ska ha en hög tillväxt, sannolik lönsamhet inom rimlig närtid, human värdering och produkter som jag gillar (det där är svårare att bedöma i afffiliate-sammanhang) samt att det fortfarande ska kunna vara rimligt att skapa sig en ordentlig bild kring företaget varav det inte ska ha kommit för långt på sin resa. Detta i sig innebär lite större risker. Det faller som sagt bort en hel del på grund av dessa kriterier.


Jag har tre innehav i skrivande stund som jag äger större poster i (Tourn, Gaming Corps och Lohilo) samt ytterligare tre som dämpats till bevakningsposter (Sprint Bioscience, QBank och Zordix). Jag vill ha in minst ett fjärde som jag satsar helhjärtat på men det är inte lätt att hitta något som tickar för en majoritet av boxarna. Vi får helt enkelt se om jag landar i något konkret. Fortsättning följer!


Tills nästa inlägg, ha dé!


/Jeppe


bottom of page