top of page
  • Skribentens bildJesper Andersson

Att fortsätta köpa i en dålig marknad!

Det är ingen hemlighet att 2022 verkligen inte har blivit ett år som många trott. Visst, att luften skulle gå ur den gedigna hausse som 2020 och 2021 mäktade med att uppbringa var kanske mer eller mindre givet vid något tillfälle. Men inte på det sättet som det skedde. Detta har medföljt kraftigt sjunkande börs där vissa unika fall har fått se bolags aktiekurser att totalt implodera.


Det är aldrig kul att förlora pengar, och för egen del är det ännu tråkigare att förlora pengar om jag inte förstår varför de gick förlorade. Kalla det för att vara kontrollfreak, men risken behöver alltid ligga i bakhuvudet och göra sig påmind för att jag ska kunna våga att ta ett större bet. Ju mer man förstår den, desto mer kan man våga.


Under våren led ett av mina tidigare bolag (Spiffbet), tillika det då största innehavet i min portfölj, ett dråpslag utan guds nåde. Aktien hade gått riktigt uselt under en längre tid men nu var det verkligen som att hammaren hade slagits ned. Men under tiden som jag ägde bolaget förändrades spelplanen drastiskt. Inledningsvis ökade jag så smått månadsvis så länge rapporterna levererade. Det är trots allt där som det finns stor uppsida; att upptäcka ett bolag precis innan det blir (tja, någorlunda) känt och bevisat. Och jag tror fortfarande på att Spiffbet hade lyckats med sin ambitiösa plan med att förvärva ihop casinooperatörer om det inte hade varit för den tyska och, framförallt, holländska spelregleringen. Sistnämnda dök upp från ingenstans och målade om landskapet totalt. Det är minst sagt många operatörer som fått känna på det här, inte minst några av de börsnoterade.


Nåja, dittills hade jag fortsatt att sänka mitt GAV. Trots dålig marknad generellt för spelbolag, och trots att förhoppningsbolag på sina håll började tappa värderingar, så hade jag fortsatt köpa. Jag fick ju fler aktier för samma pengar i något som jag trodde på och siffermässigt och verksamhetsmässigt gick väldigt mycket åt rätt håll. Det gick åt helsike, såklart, med facit i hand, men där och då kändes varje köp som en given affär.


Och det är väl också där som jag känner att en av de tyngre lärdomarna kommer in. Något som tillsynes går bra kan gå fel. Och när det väl sker så kan det gå snabbt. Väldigt snabbt... Det finns bättre och kändare exempel. Vi har SBB som har fått både blankare och oroligheter för bolagets finansiering på halsen vilket i sin tur lett till en havererad kurs. Vi har Sinch, Desenio och Lohilo (ett bolag jag ägde fram tills för någon vecka sedan) vars aktier varit brutalt övervärderade i haussen sett till vad de presterar och nu tappat totalt. Vi har Evolution och Embracer som är tillväxtmaskiner men som nu gått in i en ännu mer krävande marknad vilket lett till stora slag på kurserna.


Här gäller det att agera, och det ska helst vara gjort innan kurserna rykt åt skogen. Och lugn, jag syftar inte på snabba köp och sälj i ren panik. Agerandet ska ha varit gjort långt, långt innan det. Det är vid sådana här tillfällen som analysen spelar stor roll. Absolut att det kan bli aktuellt att kapa förlusterna, även om man är som jag och är envis likt en gammal åsna och vinnarskalle ut i fingerspetsarna. Men det kan också vara vid sådana här tillfällen då man under en lång period framöver kommer att kunna handla just det bolaget man själv analyserat, och kommit fram till slutsatsen att det kommer gå bra över tid, till ett riktigt pangpris.


Att fortsätta köpa aktier i bolag som går bra i en dålig aktiemarknad kan kännas en aning frustrerande. Det liksom bara rör sig neråt hela tiden. Värdet minskar, pengarna försvinner och avkastningen verkar ljusår bort. Men det är kanske också här om något som de riktigt intressanta affärerna kan göras, vilket i sin tur har potential att elda på en potentiell överavkastning i flera år framåt.


Jag är mycket väl medveten om att jag gör en hel del fel, oavsett om vi snackar börs eller privatliv. Fan, om devisen stämmer att man lär sig av sina misstag så borde jag snart vara felfri vid det här laget. Men i ett läge som nu, där jag kan väldigt mycket om mina bolag och förstår deras utmaningar framgent, där det går att prognosticera aningens sämre siffror framgent utan att tumma på den långsiktiga potentialen, så finns det bara att fortsätta köpa. Detta trots att kurserna troligtvis kommer att gå ner framöver om omvärlden håller på som den gör. Det kan komma att bli frustrerande att köpa aktier för några tusenlappar varje månad för att i nästa ögonblick se att värdet är borta. Då gäller det att komma ihåg följande för egen del: historiskt kommer aktiemarknaden alltid tillbaka, och små bolag har avsevärt större möjligheter att växa.


Du har just läst mitt bidrag till denna onsdagens twitterflöde. Ha det så bra därute! Jeppe over and out!


Tills nästa inlägg, ha dé!

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page